Ubuduće će građani o poplavama, bujicama, olujama i zemljotresima biti obaveštavani putem SMS poruka, a detaljnije o ovome govorio je u "Jutru" Goran Mihajlović, pomoćnik direktora RHMZ-a:

- Servis je intenzivno u procesu izrade. Uključeni su, pored hidrometeorološkog zavoda, za meteorološke opasnosti, sektor za vanredne situacije, koji je rukovoditelj ovog celog sistema. Zatim, seizmološki zavod, vezano za zemljotrese, Srbija vode u vezi poplava, direktorat za radijacionu sigurnost, vezano za nuklearne akcidente, u tom smislu, pokrivene su sve one opasnosti koje procena rizika Srbije i tretirala. Takođe, osnovna ideja ovog sistema je da se kroz sms poruku, svaki građanin obavesti o potencijalnog opasnosti, brzo, kratko, jednostavno, sa dodatnim linkom, koji će sadržati i ona uputstva kako se ponašati. Ono što je važno istaći jeste da se ove poruke neće slati za neke uobičajne pojave, nešto što je predmet tekuće prognoze, već samo za one najintenzivnije procese. Za one procese koji zahtevaju i određenu aktivnost građana. Na taj način povećaće se svakako bezbednost - kaže Goran i dodaje da se može očekivati da do kraja godine sistem bude završen.

Kako će zapravo funkcionisati ovaj sms servis, ali i do kada nas očekuje toplotni talas, poslušajte u snimku:

Povezane vesti

Beograđani, pazite da vam ne premeste vozilo
Info

Beograđani, pazite da vam ne premeste vozilo

JKP Parking servis Beograd obaveštava sugrađane, da će u periodu od 22. jula do kraja avgusta, biti izvođeni radovi na zameni parking senzora, koji funkcionišu u Sistemu za praćenje slobodnih parking mesta, na teritoriji opštine Vračar.

22.7.2024. 9:32