Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Životne priče

28. 09. 2017. 12:00   >>  12:23

Hju Hefner - Od stidljivog dečaka do kralja erotike

Spavao je sa 1.000 žena, ali samo pored jedne želi da počiva...

Bogatstvo, popularnost i moć slavni Hju Hefner duguje ženama na kojima je napravio Playboy imperiju. Uprkos ogromnom poznavanju dama, kroz uzbudljive veze i burne brakove ni on nije bio pošteđen preljuba, ali je i sam mnogo puta bio neveran.

Pratite nas i na Viberu!

Osnivač jednog od najekskluzivnijih časopisa svih vremena posvećenih muškoj populaciji, zakoračio je u 88. godinu, a imperijom vrednom nekoliko desetina  miliona dolara i dalje vlada u svilenoj pidžami i raskošnom ogrtaču, okružen zgodnim mladim devojkama na svom Playboy imanju. Iako vremešan, načinom života uspešno prkosi svojim godinama, a na tituli kralja erotike i karijeri stvorenoj kombinacijom posla i uživanja i dalje mu zavide mnogi muškarci širom sveta.

Hju Marston Hefner rođen je 9. aprila 1926. godine u Čikagu, kao stariji od dvoje dece Grejs i Glena Hefnera. Odrastao je u konzervativnoj porodici koja je živela skromno, ali ne i siromašno. Hefnerov otac bio je računovođa, a Hjuom i njegovim mlađim bratom Kitom (84) najviše se bavila njihova nezaposlena majka. Hju je bio stidljivo i povučeno dete, a budući da su njegovi roditelji bili strogi, od sinova su zahtevali disciplinu i zabranjivali im alkohol, cigarete, čak i odlaske u bioskop. U školi se nije posebno izdvajao, osim što se isticao kao izvanredan crtač, a tokom gimnazijskih dana prvi put se zainteresovao za novinarstvo i počeo da učestvuje u uređivanju školskih novina. Tada je malo ko mogao pretpostaviti da se iza Hjua krije osoba koja će jednog dana uživati u društvu brojnih plavokosih lepotica na imanju vrednom više od 50 miliona dolara. Prema rečima jednog biografa, Hefner je tek sa 16 godina  ustanovio da se devojke razlikuju od dečaka i kako je ta razlika veoma prijatna. Tek tada je pobedio stidljivost i počeo da izlazi s njima.

Biografi tvrde da je u njegovom ranom polnom sazrevanju veliku ulogu igrala majka koja je, kada je došao trenutak, nabavila za svoje sinove najotvorenijuknjigu o seksu koju je mogla da nađe u Čikagu. Hefner je ovo štivo i te kako pomoglo da sazna sve o teoriji pre pre nego što se upusti u praksu, s kojom se, po njegovom priznanju, prvi put susreo u 22. godini. Iako nije bio preterano zainteresovan za školovanje, njegov visok koeficijent inteligencije koji je iznosio 152, od početka je bio garancija da će tokom vremena skriveni potencijal na kraju isplivati. Tokom srednjoškolskih dana bavio se pisanjem, animacijama i crtanjem. Svoju kreativnu delatnost nastavlja i u vojsci, za koju se dobrovoljno prijavio 1944. godine. Dve godine provodi kao pisar, a budući da je imao dosta vremena, posvetio se crtanju karikatura koje je slao raznim listovima.

Međutim, i pored njegove želje da se zaposli kao karikaturista, to mu nije uspelo. Školovanje nastavlja na Univerzitetu Ilinois, na kom je krajem četrdesetih godina diplomirao u oblasti kreativnog pisanja i umetnosti. Po završetku studija, počeo je sa pisanjem duhovitih tekstova za Daily Ilinois, a nakon toga usledilo je i nešto što je najviše ličilo na današnji Playboy – studentski magazin Shaft. Nakon sticanja diplome 1949. godine, Hju odlučuje da dugogodišnju vezu sa svojom školskom drugaricom Mildred Vilijams kruniše brakom. Međutim, ubrzo nakon venčanja, supruga mu je priznala da je imala afere dok je on bio u vojsci. Prema Hefnerovim rečima, bio je to najteži trenutak u njegovom životu. Bez obzira na sve, par je ostao u braku koji je bio liberalan i bez mnogo pravila, pa je Hef imao afere koje mu je Mildred tolerisala. Nakon deset godina braka i dvoje dece, ćerke Kristi En (60) i sina Dejvida Pola (57), konačno se razvode 1959. godine, a on nastavlja da živi život punim plućima.

Ranih pedesetih godina, mlad i ambiciozan, sa tek stečenom diplomom i svežeoženjen, Hefner je otpočeo svoj put ka vrhu u magazinu Esquire kao autor reklamnih tekstova, gde je bio do 1953. kada je, nezadovoljan odbijanjem njegovog predloga o povećanju plate za 5 dolara, dao otkaz.

Poslovima koje je do tada radio nije bio zadovoljan, pa ga je sve više gonila ambicija da pokrene sopstveni časopis. Ocenio je da postoji područje na velikom tržištu američkih časopisa na kojem bi mogao da uspe, a to je po njegovom mišljenju bilo samo polje erotike. Hefner je počeo da proučava iskustva časopisa za muškarce i  zaključio da uspeh može imati list koji će biti napravljen po najvišim profesionalnim standardima, kao i da se mora obraćati obrazovanim, urbanim, ambicioznim mladim ljudima. Isto tako, seks mora da bude važan deo magazina i njemu treba posvetiti ne samo novinski tekst, već  i slike golih devojaka koje neće biti prljave i proste, već umetničke.

Ubrzo je iznajmio kancelariju i počeo da pravi magazin, a prvih 9.000 dolara za osnivački kapital dala mu je majka, dok je ostatak sakupio od rođaka, prijatelja i nekih poslovnih ljudi koji su bili spremni da ulože novac u njegov projekat.

Prvi broj magazina Playboy, čiji je prvobitni naziv trebalo da bude Stag Party (Momačko veče), ali nije bio dozvoljen zbog postojanja časopisa sa sličnim nazivom, nastao je u decembru 1953. godine.

Naslovnicu prvenca koji je ušao u istoriju, krasila je fotografija obnažene Merilin Monro, snimljena u periodu njenog proboja u svet glume. Budući da nije bilo poznato kako će čitaoci i javnost odreagovati na ovakvu vrstu magazina, list nije bio datiran i potpisan. Govoreći kasnije o riziku stavljanja obnaženih žena u časopis, Hefner je u šali naveo kako je to bilo toliko rizično da na prvi broj nije stavio ni svoje ime.

Štampan u 70 hiljada primeraka, prvi broj Playboya postao je instant senzacija prodajom od 54 hiljade primeraka. Hefner je pokrio troškove i zaradio za drugi broj koji se pojavio u januaru 1954. sa imenom izdavača, datumom, najavom da je reč o mesečniku i pozivom na pretplatu. Led je bio probijen i zaživeo je list koji će krajem pedesetih godina 20. veka postati takozvani trendseter, utemeljivač novih kulturnih, moralnih i seksualnih vrednosti i običaja, sa tiražom od 4,5 miliona primeraka za koji su se potpuno ili delimično obnažene fotografisale neke od najlepših žena sveta, među kojima i Pamela Anderson, Šarliz Teron, Šeron Stoun,Kim Bejsinger, Sindi Kraford...

Period pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka predstavljao je zlatno dobaPlayboy imperije. Ogroman uspeh magazina inicirao je lančano otvaranje privatnih klubova u kojima su zaštitni znak bile hostese obučene u kostime zečica, a Hefner je otvarao i agencije za modele, producirao filmove, objavljivao knjige, izdavao muzičke ploče, čak vodio dve tok-šou emisije u kojima je plasirao svoje ideje i stavove. Stekavši bogatstvo i popularnost, Hef je živeo kao superstar, a brojne veze sa devojkama koje su se slikale za magazin i priče o razuzdanim žurkama u njegovoj vili, zabavljale su i još zabavljaju svet.

Hefner je stvorio mit o svom životu i poslovnom carstvu objavljujući često reportaže o samom sebi, kao i o raznim elementima tog novostvorenog mita - o devojkama s kojima je živeo u zgradi Playboy Mansion u Čikagu, o svom stanu, kao i poznatom okruglom krevetu gde sa svojim devojkama provodi najviše vremena.

On je godinama živeo sa nekoliko lepotica čije su slike objavljivane na duplerici Playboya menjajući svoje ljubavnice na svakih nekoliko godina. Kada bi jedna ostarila, on bi se zagledao u neku novu sa duplerice koju bi kasnije promovisao u devojku godine pokušavajući da joj pomogne da napravi nezavisnu karijeru. Kako su godine prolazile, te veze postajale su sve paradoksalnije jer je razlika u godinama bivala sve veća.

Međutim, u 59. godini Hju doživljava manji moždani udar. Nakon oporavka, odlučio je da uspori tempo, odloži lude celovečernje žurke i ćerki Kristi poveri rukovođenje imperijom.

Odluku da drugi put stane na ludi kamen donosi 1989. godine i ženi se sazečicom Kimberli Konrad (50), s kojom je dobio sinove Marstona Glena (22) i Kupera Bredforda (21), ali 1998. godine ipak dolazi do razvoda. Prema Hjuovim rečima, Kimberli ga je, isto kao i prethodna supruga, često varala, što je bio razlog za krah braka. Kimberli se tada sa sinovima seli na imanje pored Hefove vile kako bi on, uprkos svemu, bio blizu svoje dece, a iako su se rastali kasnih devedesetih, papire za razvod konačno podnose tek 2010. godine.

Tokom dvanaest godina, koliko je pauzirao do novog braka, Hju se provodio sa brojnim ženama, a čak se viđao i sa sestrama bliznakinjama.

- Kako bih mogao da znam tačan broj žena s kojima sam bio? Više od hiljadu, siguran sam. Ipak, kada sam bio oženjen, nisam varao, ali sam zato u međuvremenu nadoknadio sve što sam propustio – izjavio je Hefner za magazin Esquire.

Iako je u međuvremenu prešao osamdesetu, Hjuu nije bilo strano ni da sa svojim devojkama snimi rijaliti šou The Girls Next Door, poznat i pod nazivom The Girls of  the Playboy Mansion koji je sniman on 2005. do 2010. godine. U tom periodu, u vili društvo su mu pravile njegove tri devojke – Kendra Vilkinson, Bridžet Markart i Holi Medison, koja se za razliku od većine njegovih devojaka željnih slave, zabave i luksuza  iskreno emotivno vezala za Hefnera, ali joj ljubav nije bila uzvraćena istom merom.

Hef je ipak sve iznenadio 2011. godine najavom svog trećeg venčanja sa 60 godina mlađom plavušom, zečicom Kristal Haris (27), koja je, nakon što joj je dao verenički prsten, briznula u plač.

Hefner je rekao da mu je to bio najsrećniji Božić u životu. Iako, kako je tada govorio, nije planirao novi brak, shvatio je da bi mogao da bude dobar suprug, ali i kako neće moći da pronađe bolju osobu za sebe od Kristal.

- Mogu da budem odan i veran. Monogamija je moguća, mada smatram da nije prirodna – rekao je osnivač Playboya koji za svoj odnos sa ženama krivi strogo vaspitanje u detinjstvu, bez nežnosti.
- Mislim da nedostatak ljubavi rađa kasniju želju za romantičnim vezama. Odrastao sam u kući u kojoj nije bilo puno zagrljaja, a moj brat i ja bili smo svesni da nam nedostaje ljubavi - objasnio je Hefner koji je raskid veridbe sa Kristal obelodanio u julu 2011. godine, a oboje su kao razlog naveli prevaru.

Odnos su ubrzo izgladili, a 31. decembra 2012. godine, u novogodišnjoj noći, upriličili su venčanje u njegovoj vili u Los Anđelesu u najužem krugu prijatelja i porodice. Među njima je bio i Hjuov brat Kit koji je mladencima ujedno bio i kum. Iako je razlika u godinama između njih prevelika, oni tome ne pridaju važnost i u skladu s tim se i ponašaju. Prva pomisao je da je novac u pitanju, ali izvori navode da Kristal nema svoje mesto u testamentu.

- Tokom godina, zbog specifičnog načina života i magazina koji mi je omogućio dadobro upoznam mnoge lepe žene, nikada nisam razmišljao da se skrasim samo s jednom od njih. Iz ličnog iskustva, lakše je živeti sa tri žene. Ipak, Kristal je vrlo posebna i to je to. Smatram da ću s njom provesti ostatak života - rekao je poznati zavodnik. 

Da li zbog njegovog lika i dela, luksuza, glamura, raskoši koje je bio u mogućnosti da pruži ili želje za slavom i uspehom, tek neke od najlepših žena sveta s velikom ambicijom i ushićenjem same su dolazile, fotografisale se, ostajale, uživale, pokušavale da se probiju dalje i na kraju, kada ih godine stignu, odlazile od Hefnera. Na osnovu svega što je uradio i prošao, Hju Hefner je čovek koji je iskoristio svoj život na najbolji mogući način i bez imalo griže savesti.

Osnivač “Plejboja“ preminuo je u 91. godini, a mesto njegovog poslednjeg počivališta već je poznato.

Hju je već 1992. godine za 75 000 dolara kupio svoje grobno mesto na groblju Westwood Memorial Park gde počivaju neke od najvećih filmskih i televizijskih ikona u istoriji. 
Hefner će biti sahranjen u grobnici pored Merilin Monro, filmske ikone koja je zasijala na naslovnici prvog broja “Plejboja“ i Hefneru osigurala uspeh. To je bilo 1953. godine, a kultni magazin je tada rasprodat u pedeset hiljada primeraka za samo nekoliko dana. 
Još uvek nije poznat datum sahrane, a njegov sin Kuper se obratio medijima rekavši da je njegov otac imao uzbudljiv život i da će njegovoj deci i suprugi jako nedostajati.

Izvor: Story, B92

Tagovi
0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari