Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zdravlje

07. 09. 2017. 17:00   >>  14:36

Povraćala je 60 puta na dan i smršala 30 kilograma! Nije virus ni bulimija, već malo poznata ali česta bolest...

Šimi Munši, četrdesetogodišnja Britanka, danima je povraćala 60 puta na dan, što ju je navelo da posumnja da je bulimična. Izgubila je čak 30 kilograma za godinu dana, dok nije otišla na prvi pregled. Međutim, lekari su joj tada dijagnostifikovali gastoparezu.

Reč je o bolesti koja zaustavlja hranu u telu, jer su njen želudac i mokraćni mehur nefunkcionalni. Tokom probave, često joj se javljaju bol i mučnine, piše Njujork Post.

Gastropareza je dugoročno hronično stanje u kojem se želudac ne može sam isprazniti, a hrana kroz njega prolazi sporije nego što je očekivano.

Lekari su joj kao najbolje rešenje savetovali ugrađivanje uređaja u anus, koji ima ulogu da poboljšava probavu i prolazak tečnosti kroz mehur. Pored toga, na 12 dana pije analgetike i lekove za opuštanje.

"Ljudima nije bilo jasno kako izgledam zdravo i normalno obavljam svoj posao, ali neprestano moram odlaziti do toaleta kako bih povraćala. I tako 60 puta na dan“, priča Šimi.

Lek za gastroparezi trenutno ne postoji, pa se ljudi sa njom bore u tišini. Bolest se najčešće javlja usled oštećenja živca koji se zove gutalac (kranijalni živac), zahvaljujući kojem se želudac steže i pomera hranu ka probavnom traktu. 

Napominjemo da je sve što je navedeno iz teksta informativne prirode i da ukoliko osetite neke od simptoma, savetujemo vam da odmah posetite lekara.

Izvor: express.hr

Pratite nas i na Viberu!

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari