Šta nas sve može zateći u seniorskoj dobi i kako prevenirati brojna stanja?

Organizam nepobitno godinama slabi. Brojne funkcije koje se u mladosti i zrelijem dobu podrazumevaju, zalaskom u neke srednje godine i kasnije mogu postati pravi izazov, a često i prepreka za uredno svakodnevno funkcionisanje.

PR
Ilustracija Foto: fizkes/Shutterstock
Ilustracija Foto: fizkes/Shutterstock
.

Isto se odnosi i na zdravlje, ne samo funkcionisanje, već i na fizičko i na mentalno stanje. Redovni pregledi, uredan način života, život sa što manje stresa, balans u svemu, samo su osnovna prevencija za većinu bolesti i psiho-fizičkih stanja.

Ono što sve češće pogađa osobe u seniorskoj dobi jesu demencija, nesnosne migrene, problemi sa prostatom. Kako ih prepoznati i na koje načine preduprediti probleme ove vrste?

Šta je demencija i kako izgleda prevencija?

.

U decenijama iza nas demencija je bila termin koji se nije upotrebljavao često kao što je to slučaj danas. Sve veći broj pacijenata u nekim zrelijim godinama suočava se sa problemom prestanka urednog rada kognitivnih funkcija koje su praćenje zaboravljanjem, gubljenjem samostalnosti i neretko identiteta. Sve ovo se u medicini označava kao demencija ili dementno stanje u kojem osoba biva izraženo zaboravna, neumešna da obavi svakodnevne, pa i najjednostavnije aktivnosti poput načina obavljanja fizioloških potreba, a u svemu tome se gube svest o sopstvenom identitetu i znanju o okolnom svetu. U zavisnosti od vrste demencije i stadijuma bolesti zavisi i tretman lečenja od strane lekara specijalista.

Međutim, mnogo važnije je da svaka osoba ima zdrav odnos prema prevenciji kada je demencija u pitanju. Na prvom mestu, prevencija je u fizičkoj aktivnosti, kao što su trčanje, pešačenje, plivanje, posebno urađeni u prirodi. Aktivnosti poput pletenja, rešavanja ukrštenica, čitanja i izgovaranja brzalica, sviranje instrumenata, čuvaju kognitivne funkcije takođe. Uz sve ovo, kao i za većinu drugih stanja, bitna prevencija jesu balansirana ishrana i redovan san u toku noći. Na taj način demencija ima potpuno smanjene šanse za pojavu.

Lečenje migrene i da li je moguće?

.

Migrene predstavljaju stanje koje u ogromnoj meri narušava svakodnevno uredno funkcionisanje i obavljanje i najbanalnijih funkcija i obaveza. Karakteriše ih snažan, pulsirajući bol, uglavnom na jednoj strani glave, a sam napad može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Uzroci su brojni, od genetskih, preko uticaja faktora sredine, pa sve do hormonalnih i drugih. Ono zbog čega se javljaju kod starijih pacijenata ili napadi postanu jači jesu promene u statusu hormona.

Lečenje migrene je svakako moguće, ali i obavezno, kako bi se kvalitet života održao na potrebnom i dobrom nivou, čak i onda kada dođe do pojave migrene. Najbolji način za lečenje migrene jeste kombinacija komplmentarne i alternativne medicine, te brojnih tehnika opuštanja organizma i same psihe. Važno je pratiti i otkrivati sve pokretače napada, zbog čega je lečenje migrene lakše sprovoditi i pronalaziti tehnike koje i medicina i alternativni „putevi“ nude, a samim tim se onda može i preventivno delovati.

Muški problemi: operacija prostate

.

Dok se migrena u zrelijem dobu najčešće javlja kod žena, kod muškaraca se stvaraju drugi problemi i to u vezi sa prostatom. Neretko je potrebna i operacija prostate kako bi se problem otklonio. Kao polna žlezda, prostata je s godinama podložna brojnim oboljenjima, kao što je prostatitis, benigna hiperplazija prostate, ciste na prostati, ali i rak ove žlezde. Prevencija je, kao i uvek, nešto što dovodi do urednog funkcionisanja i uglavnom izbegavanja svih ovih stanja i oboljenja. Međutim, kada dođe do ozbiljnijih problema, operacija prostate je jedini način da se zdravstveni, ali i problem funkcionisanja, kao što su bol otežano mokrenje, reši.

S obzirom da je danas dostupna i laserska operacija prostate ne treba strahovati, jer se radi o laganijem zahvatu koji ne zauzima mnogo prostora u oporavku, niti u pripremama, a pacijentu se vrlo brzo vraćaju uredne funkcije i narušeno zdravlje. Svakako, i pored činjenice da ni operacija prostate nije strašan čin, prevencija u smislu urednog načina i stila života, redovnih pregleda kod urologa, rađenja određenih vežbi, trebalo bi da bude broj jedan u očuvanju kompletnog zdravlja.