JAVNI TOALETI SU NAJGORI, JEDNI POSEBNO! Evo zašto bi trebalo odmah da spustite poklopac nakon upotrebe

Evo zbog čega bi trebalo obavezno da spustite poklopac na WC šolji!

Izvor: MONDO/T.B.  |  
Foto: New Africa/Shutterstock
Foto: New Africa/Shutterstock
.

Novi toaleti, tačnije WC šolje koje ispuštaju vodu samo kada je poklopac spušten mogle bi drastično da smanje širenje bakterija, posebno u bolnicama. Istraživači iz Južne Koreje izmislili su toalet sa samoispiranjem, koji se aktivira samo kada je poklopac zatvoren, kao "oružje" protiv bolesti.

Voda iz WC sadrži hiljade sićušnih kapljica aerosola koje se sastoje od urina, izmeta i infektivnih čestica koje zagađuju površine u rasponu do dva metra. Neke od ovih infektivnih čestica mogu da dospeju do naših donjih disajnih puteva, što može da dovede do infekcije, ili kontaminacije površina sa kojima smo u dodiru.

Zatvaranje poklopca WC šolje može da pomogne u smanjenju širenja ovih opasnih čestica. Novi izum za samoispiranje biće predstavljen na ovogodišnjem Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti u Barseloni.

Rezultati su pokazali da je prisustvo bakterija na površinama koje okružuju WC šolju daleko manji u poređenju sa onima bez. Vodeći autor studije dr Džihi Park iz medicinskog centra Asan u Seulu, Južna Koreja, rekao je su bolnički toaleti poseban razlog za zabrinutost zbog prenošenja čestica iz inficiranog otpada.

"Naša studija naglašava važnost zatvaranja poklopca pre ispiranja i postavljanja automatskih uređaja za ispiranje kako bi se smanjila kontaminacija površina kupatila", istakao je doktor.