Doktorka RAZJASNILA SVE o HIT DIJETI 30/30/30 – Ovo je u poslednje vreme jedna od popularnijih dijeta, međutim…

Letnje temperature su stigle brže nego što smo planirali, a mnogi ih nisu dočekali spremni, bar kada govorimo o izgledu. Na društvenim mrežama popularna je dijeta 30-30-30. Ova metoda uključuje konzumaciju 30 grama proteina u prvih 30 minuta od buđenja, a nakon toga 30 minuta vežbanja.

Izvor: Prva  |  
.

Da li je ovo dobar način za gubljenje kilograma, pitali smo dr Veroslavu Stanković, dietologa i specijalistu higijene ishrane zdravih i bolesnih ljudi.

- Ovo je u poslednje vreme jedna od popularnijih dijeta. Međutim, posle obroka ne treba odmah vežbati i to je prva stvar koja je loša u ovoj dijeti. Trideset grama proteina u jutarnjim časovima i sve one preporuke koje se javljaju na različitim sajtovima koji prenose ovu dijetu, jeste dobar doručak. Znači, to su jaja, sardina, avokado, humus i to nije nikakav problem. Ali problem je što se odmah posle doručka vežba. To ne treba. Znači, treba napraviti pauzu, nikako vežbanje sa punim stomakom. I pre nego što se krene u vežbanje, potrebni su u stvari složeni ugljeni hidrati koji neće dovesti ili sprečiti iscrpljivanje iz mišića i iz jetre, glukagone. Tako da na taj način u stvari mi sa proteinima nećemo raditi ništa. Proteine jedemo posle treninga, da bi nadoknadili i da bi naši mišići u stvari mogli da se formiraju onako kako mi želimo.

Koliko morate sačekati posle obroka da biste krenuli sa vežbanjem, da li je bolje vežbati ujutru ili u večernjim satima, da li šetnja može da zameni trening i koliko koraka dnevno bi trebalo ispuniti kao normu? O ishrani, namirnicama, ali i o principima još jedne dijete 30-30-30, saznajte više u videu!