Ne morate da se ODRIČETE OMILJENE NAMIRNICE: Lekari otkrili zašto je SIR dobar za zdravlje!

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u većini zemalja sveta, stoga je vrlo važno da posvetimo posebnu pažnju zdravlju srca. Tu veliku ulogu igra ishrana, a koliko često ste čuli da se preporučuje smanjiti ili skroz eliminisati sir iz dnevne ishrane?

Izvor: index.hr  |  
Ilustracija Foto: Max Zafiro/Shutterstock
Ilustracija Foto: Max Zafiro/Shutterstock
.

Međutim, istina je da neki sirevi nisu baš dobri za srce, ali ipak postoje i one zdravije opcije.

"Neke namirnice, poput onih sa visokim procentom zasićenih masnoća i natrijuma, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti", rekao je kardiolog dr Čeng-Han Čen. Suprotno tome, biljna ishrana sa visokim procentom vlakana i malo zasićenih masti može biti korisna za zdravlje srca.

Međutim, iako sir sadrži zasićene masti i natrijum, kardiolog tvrdi da svejedno može biti deo ishrane zdrave za srce. Ipak, naglašava:

"Sir koji odaberete ne bi trebalo da bude prebogat zasićenim masnoćama i natrijumom i trebalo bi da ga jedete umereno".

Otkrio je jednu vrstu sira za koju garantuje da je dobra za zdravlje srca.

"Mocarela je dobar izvor proteina i kalcijuma, a sadrži čak i probiotike koji mogu koristiti zdravlju creva i imunitetu. Sveža mocarela ima manje zasićenih masti i natrijuma od ostalih sireva", kaže dr Čen.

Mocarela od 28 grama sadrži više od šest grama proteina, 143 miligrama kalcijuma, 138 miligrama natrijuma i oko četiri grama zasićenih masti.

Ipak, trebalo bi pogledamo i podatke o hranjivim vrednostima na etiketi mocarele, jer broj natrijuma može da varira.

"Važno je da znate da treba izbegavati mocarelu sa previše natrijuma, jer to može da poveća krvni pritisak", podseća dr Čen.