U studentskim poliklinikama širom Srbije počela BESPLATNA VAKCINACIJA protiv HPV virusa: Za studente do 26 godina! (VIDEO)

U studentskim poliklinikama širom Srbije počela je vakcinacija studenata mlađih od 26 godina protiv HPV virusa. Besplatne vakcine obezbeđene su za 2.000 studenata. Ta vakcina, inače, besplatna je od ranije za populaciju do 19 godina.

Izvor: Tanjug/Prva TV  |  
Foto: triocean/Shutterstock
Foto: triocean/Shutterstock
.

"Obezbeđene su HPV vakcine za 2.000 studenata. HPV vakcina je uvedena pre dve godine, namenjena je prevenciji razvoja karcinoma grlića materice, a kod muškaraca karcinoma polnog organa", rekla je Radojević Škodrić.

HPV, odnosno Humani papiloma virus je rasprostranjeni virus za koji se smatra da je njime većina seksualno aktivnih ljudi zaražena u nekom trenutku života.

Ova vrsta virusne infekcije kod žena izaziva rak grlića materice i druge vrste te bolesti.

Na Studentskoj poliklinici u Beogradu za nepuna tri dana dato je više od 350 doza vakcine, istakla je direktorka Zavoda za zaštitu zdravlja studenata dr Marija Obradović.

Ona je za Tanjug rekla da je vakcinacija simbolično počela 4. aprila, na Dan studenata i da je za sada odziv jako dobar.

"Dali smo preko 350 doza vakcina za nepuna tri dana i za sada smo zadovoljni odzivom i veliko je interesovanje među studentima”, kaže Obradović.

Prema podacima Instituta Batut u Srbiji od raka grlića materice svake godine oboli 1100 žena, a umre njih oko 450. A to je 1.100 jakih i 450 još jačih razloga za prevenciju.