Doktorka otkrila: Ovo su primeri NAJBOLJEG I NAJGOREG SENDVIČA po naše zdravlje

Sendviči su jednostavan obrok u kom mnogi od nas uživaju, ali doktorka Debora Li upozorila je da neki gotovi sendviči iz supermarketa sadrže više kalorija od pice.

Izvor: Radiosarajevo.ba  |  
Ilustracija Foto: Olga Nayashkova/Shutterstock
Ilustracija Foto: Olga Nayashkova/Shutterstock
.

Ono što sendviče čini posebno omiljenima je njihova svestranost. Svako može da odabere svoju omiljenu vrstu punjenja. Dr Li je otkrila da neki od najpopularnijih sastojaka sendviča mogu biti manje zdravi nego što mislimo.

Mnoge osobe vole sendvič od belog hleba, sira, šunke, kiselih krastavaca i zelene salate, ali ako želite smanjiti unos kalorija, to nikako nije dobar izbor.

"Nažalost, ovo nema naznaka zdravog sendviča! Za početak, to su neverovatne 404 kalorije. Ako tome dodate pakovanje čipsa (153 kalorije) i limenku gaziranog soka (139 kalorija), to znači da vaš ručak ima 696 kalorija!", objasnila je dr Li.

Doktorka je otkrila koje su vrste sendviča najbolje i najgore za naše zdravlje.

Najbolji sendvič

Dr Li je otkrila da je najzdraviji sendvič onaj sa hlebom od celovitih žitarica, sa nemasnim proteinskim prelivom poput piletine, ćuretine ili ribe, te zdravim namazom poput humusa ili avokada.

"Dodavanje lišća salate, paradajza ili krastavca povećava sadržaj vitamina i minerala. U idealnom slučaju, ovaj sendvič napravite sami od nule sa kvalitetnim sastojcima", rekla je doktorka.

Dr Li je za hleb preporučila ili kiselo testo koje sadrži prebiotike i sjajno je za zdravlje creva ili ražen ili integralni hleb zbog sadržaja vlakana.

"Svi bi trebalo da jedemo 30 grama vlakana dnevno, tako da nam konzumacija hleba bogatog vlaknima pomaže da postignemo cilj. Vlakna su ključna za osiguravanje prolaska hrane kroz creva pravilnom brzinom, za snižavanje holesterola i sprečavanje zatvora", pojasnila je.

Najgori sendvič

Dr Li je upozorila da je najgori sendvič kupljen u prodavnici, posebno ako mu je prošao rok trajanja ili rok upotrebe.

"Gotovi sendviči mogu da sadrže mnogo masti, šećera i soli. Na primer, često sadrže prelive poput majonez sa visokim procentom masti. Kupovni hleb često ima visok sadržaj šećera i soli. Neki gotovi sendviči imaju više od 690 kalorija. Ako morate da kupite sendvič, uvek pažljivo pročitajte deklaraciju", rekla je.

"Ako pravite sendvič kod kuće, nemojte da koristite beli kupovni hleb, prelive sa visokim procentom masti, soli ili prerađenih sastojaka, kao i majoneza zbog sadržaja masti", upozorila je dr Li.