Koristite aluminijumsku foliju TOKOM SPREMANJA HRANE? Posle ovog teksta ćete sigurno prestati...

Aluminijumsku foliju često koristimo u domaćinstvu. Može odlično da posluži za zadržavanje sokova pri pečenju ribe, mesa, povrća, ali postavlja se pitanje da li je aluminijumska folija opasna po zdravlje...

Izvor: N1info.hr  |  
Ilustracija Foto: NatalyaBond/Shutterstock
Ilustracija Foto: NatalyaBond/Shutterstock
.

Treba najpre reći da je aluminijum svuda oko nas – pojavljuje se i u prirodi. On je treći najzastupljeniji element u Zemljinoj kori. U svom prirodnom stanju obično je vezan s drugim elementima kao što su fosfati i sulfati, pa osim što se nalazi u stvarima poput pakiranja hrane, posuda za pečenje, pa čak i kozmetike, nalazi se i u tlu, u našoj pitkoj vodi i u našoj hrani – voću, povrću, mesu, ribi, žitaricama i mlečnim proizvodima.

Prehrambeni aditivi, kao što su konzervansi, bojila i umjetni zgušnjivači također sadrže aluminij. IFLScience piše da aluminij u visokim razinama može biti štetan po ljudsko zdravlje.

Neka su istraživanja pronašla dokaze da bi ovaj metal mogao biti povezan sa Alchajmerovom bolešću, budući da su povišene količine primećene kod ljudi koji žive s tim stanjem, dok su drugi nagađali da se može povezati sa rakom. No, potrebna su dodatna istraživanja većih razmera kako bi se ta veza potvrdila.

A što je sa aluminijskom folijom? Kao i kod mnogih metala, važno je da smanjimo količinu koju konzumiramo, ali teško ju je u potpunosti eliminirati. Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda izjavile su da je prihvatljivo da imamo nizak nivo aluminijuma u našim satavima, oko dva miligrama po kilogramu od ukupne telesne težine, na nedeljnom nivou!

Uz to, istraživanje je pokazalo da se aluminijum sadrži u posuđu za kuvanje i u foliji, može dospeti u hranu, no to zavisi i od temperature na kojoj se priprema hrana, kiselost hrane kao i od drugih sastojaka koji su prisutni u toj pripremi.

Ipak, za sada nema čvrstih dokaza koji pokazuju da je unos aluminijuma iz folije povezan sa povećanim rizikom za zdravlje. Međutim, ako ste u nedoumici, izbegavajte korištenje posuđa obloženog aluminijumom i kuvanje kisele hrane u aluminijskoj foliji.