Ginekolozi upozoravaju: Postoji jedan nutrijent koji bi trebalo da unosite u većim količinama, a žene često zaboravljaju na njega

Sve grupe nutrijenata su važne za ishranu, ali ginekolozi su saglasni po pitanju toga da bi trebalo da jedete više zdravih masti.

Foto: Galina Zhigalova / Shutterstock
Foto: Galina Zhigalova / Shutterstock
.

Uravnotežena ishrana se sastoji od ugljenih hidrata, masti i proteina, ali i vitamina i minerala. Naravno, sve skupine nutrijenata su važne, ali ginekolozi se slažu da bi trebalo da jedete više zdravih masti. One se nalaze u avokadu, orašastima plodovima, semenkama, ribi i biljnim uljima.

Osim što su povezane sa smanjenim rizikom od bolesti, zdrave masti su korisne za plodnost, reproduktivno zdravlje i trudnoću. Evo zašto ginekolozi žele da ih jedete više:

Poboljšavaju apsorpciju vitamina

Vitamini A, D, E i K su topivi u mastima. Nacionalni institut za borbu protiv raka navodi kako se takvi vitamini otapaju u mastima i uljima, i skladište se u telesnom masnom tkivu i jetri.

"Važno je za sve, ali posebno za žene, da uključuju zdrave masti u svoju ishranu. Zdrave masti su potrebne za apsorpciju vitamina topivih u mastima koji su neophodni za proizvodnju i održavanje pravilne funkcije hormona", rekla je dr med. Nitu Bajekal, ginekolog sa više od 35 godina kliničkog iskustva.

Isto tako, vitamin D vitalan je za trudnice. Niski nivoi ovog vitamina povezani su s preeklampsijom, gestacijskim dijabetesom i nepovoljnim ishodom trudnoće. Konzumiranje puno zdravih masti može pomoći da se ti esencijalni vitamini lako apsorbiraju.

Zdrave masti mogu smanjiti simptome PMS-a

PMS ili predmenstrualni sindrom pogađa mnoge žene na različite načine. Više od 90 posto žena je iskusilo simptome predmenstrualnog sindroma, a neki od njih su:

- promene raspoloženja

-nadutost

- glavobolja

- akne

- promene apetita

- anksioznost

- depresivno raspoloženje

- problemi sa spavanjem

"Zdrave masti poboljšavaju apsorpciju vitamina koji su potrebni da bi se smanjili simptomi PMS-a. Uz sve to, zdrave masti pomažu u proizvodnji hormona poput progesterona i estrogena te pomažu u njihovoj ravnoteži kako bi se osigurala pravilna regulacija menstrualnog ciklusa. Fluktuacije ovih hormona dovode do menstrualnih nepravilnosti", rekao je ginekolog Danijel Bojer.

Možete za međuobrok konzumirati orašaste plodove ili možete češće jesti ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama kako biste se uspešno borili protiv PMS-a.

Podržavaju plodnost i trudnoću

Ginekolozi specijalizovani za plodnost, reproduktivno zdravlje i trudnoću naglašavaju da je ishrana izuzetno važna za ovo područje zdravlja.

"Trudnice bi trebalo da unesu preporučene dnevne doze zdravih masti, jer one poboljšavaju apsorpciju esencijalnih vitamina kao što su vitamin D, A i E koji su potrebni za zdravu trudnoću i razvoj fetusa", naglasio je dr Bojer.

Osim toga, zdrave masti sadrže i esencijalne nutrijente, kao što su folati i kalijum, koji su važni za trudnoću.

"Ovi nutrijenti su potrebni u proizvodnji hormona plodnosti, poput estrogena, kako bi se osigurala ovulacija, a bitni su i za održavanje trudnoće", rekao je dr Bojer.

Kako biste održali hormone na zdravom nivou, važno je šta unosite.

"Hormoni poput estrogena, progesterona i testosterona odgovorni su za reproduktivno zdravlje i zahtevaju masti", rekla je dr medicine Šahin Gadir, endokrinološlinja i ginekološkinja.

Ublažavaju bolove policističnih jajnika i endometrioze

Kad progovaraju o sindromu policističnih jajnika i endometriozi, prvo što žene ističu su bolovi kroz koje prolaze. Neretko se ta dva zdravstvena problema mešaju, ali oni su različiti. Zajedničko im je to što oba utiču na plodnost.

Iako ni sindrom policističnih jajnika ni endometrioza nemaju lek, mogu se lečiti lekovima protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta, a u nekim slučajevima i hirurškim zahvatom. Smatra se da ishrana pomaže u ublažavanju nekih simptoma.

"Hrana bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama ima protivupalna svojstva koja mogu smanjiti bol i nelagodu koje žene doživljavaju u području karlice, uzrokovane endometriozom", kazao je dr Bojer.

Dodaje kako hrana bogata masnim kiselinama može pomoći i u upravljanju nepravilnostima ciklusa rebalansom hormona koji regulišu menstrualne cikluse. To dakle može pomoći u smanjenju simptoma sindroma policističnih jajnika.

Ljudi sa visokim nivoima EPA (vrsta masnih kiselina) u krvi imali su 82 posto manje šanse da će imati endometriozu u poređenju sa osobama sa niskim nivoima EPA, prema pregledu iz 2014. objavljenom u časopisu Reproductive Sciences​.

Top pet zdravih masnih namirnica

Iako postoji mnogo namirnica koje sadrže zdrave masnoće, neke namirnice sadrže velike količine njih i trebalo bi da im damo prednost u konzumiranju kad god možemo:

- Riba

- Orašasti plodovi (uključujući maslac od orašastih plodova poput maslaca od badema i maslaca od kikirikija)

- Semenke kao što su chia i lanene sjemenke (uvek birajte mleveno laneno seme prilikom konzumiranja)

- Maslinovo ulje i ulje avokada

- Avokado

Ne znate kako da dodate ove namirnice u svoju ishranu? Mi imamo recepte za vas.

Namaz sa avokadom

Sastojci za 2 osobe:

- 2 tvrdo kuvana jaja

- 1/4 avokada

- limunov sok

- bosiljak

- so, biber

Priprema:

Jaje i avokado ogulite i izgnječite ih viljuškom. Dodajte limunov sok, so i biber prema ukusu. Sve dobro izmešajte. Na kraju umešajte sitno iseckani bosiljak. Poslužite uz domaći blago prepečeni raženi hleb, sa suncokretovim i bundevinim semenkama.

Chia puding

Sastojci:

- 225 ml mleka

- 50 g chia semenki

- 3 kašičice kakaa u prahu

- malo soli

- 1 kašičica meda

- 40 g tamne čokolade (minimalno 75% kakaa)

Priprema:

Sve sastojke osim čokolade stavite u veću posudu i dobro promešajte da se sjedine. Ostavite da odstoji barem sat vremena, da bi chia povukla vodu i napravila želatinoznu smesu. Ukrasite po želji i servirajte.

Pre serviranja po vrhu možete narendati tamnu čokoladu, možete dodati i par godži bobica ili svežeg voća. Takođe, chia puding možete posuti seckanim bademom ili kokosom.

Izvor: Živim.Gloria.hr