Svi smo se bar jednom u životu susreli sa razgovorom za posao, odnosno sa zastrašujućim procesom intervjuisanja, a posebno kod dela: "Imate li vi pitanja za nas?". Ako vam je um bio prazan u ovoj situaciji u prošlosti ili radije ne biste ništa pitali, verujući da to nije nužan deo procesa, razmislite ponovo, piše Mirror.

Naime, kao što kaže Vinsent Jaheta Jr, predsednik Digital Marketing Agency Peppermonkey Media, ovo je jedna od najgorih stvari koje možete uraditi na razgovoru za posao. Dakle, šta bi trebalo da kažete kada vam se postavi to veoma važno pitanje? Prema Vinsentu, postoji pet pitanja koja morate da postavite i koja vam mogu pomoći u sklapanju posla.

Koji su kratkoročni i dugoročni ciljevi vaše firme?

Ovo pitanje pokazuje vaše interesovanje za pravac i viziju firme i ukazuje na vašu želju da ostanete dugoročno i date značajan doprinos. Takođe možete koristiti ovo pitanje da saznate o budućim projektima i potencijalnom povećanju broja zaposlenih. Ako ispitivač ne zna da odgovori, to može značiti da firma nije dovoljno razmišljala o ovom ključnom pitanju.

Kako biste opisali kulturu firme?

Ovo će vam omogućiti da saznate više o normama firme, vrednostima i dinamici zaposlenih. Vaš ispitivač može spomenuti određene tipove ličnosti i pozitivna ponašanja koja cvetaju u ovom radnom okruženju. Ako je tako, iskoristite ovu diskusiju da sebe prikažete kao idealnu osobu.

Kako bi izgledao tipičan radni dan?

Važno je znati svakodnevne odgovornosti i očekivanja uloge, uključujući zadatke, projekte i interakcije. Zatim možete dati lične primere kako se to usklađuje sa vašim veštinama, interesima i iskustvom. Poznavanje nečega o tome šta biste radili u ulozi takođe vam može pomoći da odlučite da li vam ta uloga odgovara.

Kako bih mogao/la da Vas impresioniram tokom probnog perioda?

Ovo pitanje izgleda kao da zamišljate da tamo radite i pokazuje da ćete tražiti načine da nadmašite očekivanja. Takođe možete saznati postoji li nešto što biste mogli da naučite pre nego što počnete raditi kako biste sebi dali prednost. Objašnjenje da ste voljni da primate povratne informacije kako biste dodatno poboljšali svoju izvedbu daje vašem ispitivaču do znanja da ste zreli i dovoljno zadovoljni sami sobom da prihvatite kritiku.

Koje resurse imate za obuku osoblja, razvoj i napredovanje u karijeri?

Ovo pitanje pokazuje da ste zainteresovani i da želite raditi u ovoj firmi na duže vreme. Takođe pokazuje da ste voljni da budete obučeni i steknete kvalifikacije, tako što ćete posvetiti svoje vreme i trud. Ovo pitanje pokazuje činjenicu da ste spremni da preuzmete nove odgovornosti i tražite promociju. Vinsent kaže: "Pre nego što odete, uvek treba da se raspitate o sledećoj fazi procesa intervjua. Ponudite da pružite sve dodatne informacije i činite se zainteresovanim za početak što je pre moguće."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.