Ovo su najneposlušnije rase pasa: Da li ste vlasnik neke od njih?

Kada se odlučite da uzmete kućnog lubimca ono što na umu treba da imate jeste to da on od tog trenutka postaje deo vaše porodice. Osim ljubavi koju im treba pružiti, oko njih imate i dosta obaveza, a podrazumeva se i da ćete u svemu brinuto o njemu.

Foto:  Annette Shaff / Shutterstock
Foto: Annette Shaff / Shutterstock
.

pak, postoje vrste pasa koje su zahtevnije od drugih, pa svojom tvrdoglavošću i neposlušnošću često mogu vlasnike "izuti iz cipela".

Iako to ne znači da ćete ga zbog toga manje voleti, ukoliko želite psa mirnije naravi, preporučujemo vam da razmislite pre udomljavanja neke od sledećih rasa.

Pekinezer

Sitan, ali dinamitan, pekinezer je stvoren da se tretira na "kraljevski način", a to podrazumeva i da će vas on teško poslušati. Navikli su da budu glavni i u centru pažnje, a budući da teško prihvataju da imaju nekog iznad sebe - vrlo ih je teško dresirati. Ako razmišljate da uzmete pekinezera, gledajte da s treninzima počnete što ranije.

Velški terijer

Kao i pekinezer, velški terijer je navikao da ne sluša tuđe naredbe. Često je sklon i pravljenju nestašluka, pa se nemojte začuditi ako pronađete korpu za smeće izvrnutu naopačke ili izgrižene omiljene cipele. Uživaju da budu u centru pažnje, pa se nemojte začuditi ako budu među najglasnijima u kući.

Čau čau

Ova prelepa pasmina ima mačji karakter. Inteligentan je, nezavisan i često zaokupljen samim sobom. Često će ignorisati sve vaše naredbe. Preporučuje se da ovu rasu dresirate od prvog dana jer ponekad znaju da budu vrlo teritorijalni prema drugim psima, ali i ljudima.

Engleski buldog

Iako nisu agresivni, ovi psi jednostavno rade samo ono što je po njihovoj volji i tempom koji oni diktiraju. Ukoliko ga naterate da ide u šetnju - uspeli ste u životu, a vrlo teško ćete ga naučiti da savlada osnovne naredbe, piše Klix.ba.

Jazavčar

Ova rasa stvorena za lov izuzetno je hrabra, pa samim tim i tvrdoglava. Teško ih je trenirati i vrlo često će uraditi suprotno od onog što im kažete. Preporučuje se da ih stalno držite zaokupljene nečim jer kada im postane dosadno mogu biti nepodnošljivi - skakanje, lajanje i pravljenje nereda, njihovo je drugo ime.

Avganistanski hrt

Rođeni tragači i lovci neće se ni potruditi da vlasnika pitaju za savet. Oni jednostavno idu "glavom kroz zid". Iako se smatraju izuzetno odanom rasom njihova tvrdoglavost često može da zadaje probleme. Nekoliko puta sedmično pružite mu priliku da se istrči, to je ono što mu je neophodno, kako u ostalim danima ne bi pravio nestašluke.

Basenji

"Pas koji ne laje" je vrsta koju treba odgajati od malih nogu. U njima se krije jako puno energije, teški su za vaspitavanje, a često se može desiti i da su nedruštveni. Oni koji imaju tu društvenu stranu su uvek za igru. Iskoristite to kao mamac da ga naučite osnovnim stvarima.

Bigl

Ova rasa najviše sluša svoj sopstveni nos. U krvi im je da tragaju za mirisima koji ih privlače. Uživaju u lajanju, pa se nemojte začuditi ako usred noći čujete vašeg ljubimca da vas iz čista mira zove. Kako bi bili mirni u kući, treba im pružiti puno kretanja i aktivnosti.

Iako su ove rase okarakterisane kao "najneposlušnije", prema njima ne treba imati predrasude. Pa čak i ako imate nekog od ovih pasa, uz adekvatnu brigu i treniranje, sigurni smo da ćete uz sebe imati pravog prijatelja.