Kako obići Pariz za samo jedan dan?

Imate samo jedan dan na raspolaganju za obilazak glavnog grada Francuske, a toliko je znamenitosti koje se naprosto moraju videti... Uz dobru organizaciju možete videti sve ono što turisti obilaze za tri dana. Samo je potrebno pratiti satnicu!

.

7.00

Dan je najmudrije početi što ranije, jer je to jedino doba dana kada nema turista. Tada se na Jelisejskim poljima u bistrou pije espreso i doručkuje kroasan.

9.00

U Luvr treba ući ujutro, čim se otvori. Postoji brza tura od 45 minuta (uz audio-vodič) i to je realno vreme za koje čovek može da se prošeta i zapamti sve što je video. Luvr je ogroman i za njega ni dva dana nisu dovoljna.

11.00

Ljubitelji moderne umetnosti mogu da odu u Centar "Pompidu", koji je zgrozio Parižane kada je otvoren. Na krovu se nalazi kafić sa lepim pogledom, a trg ispred galerije je večito prepun ljudi i zabavljača. Tu se nalazi i Srpski kulturni centar.

12.00

Bistro "La kupol" na Monparnasu je skup, ali u Parizu je inače sve skupo. Tu su ručavali Salvador Dali, Skot Ficdžerald, Ernest Hemingvej, Žozefina Bejker i mnogi drugi.

13.00

Fotografija ispod Ajfelove kule je obavezna, kao i pogled s vrha. Čeka se red, ali ukoliko je sunčan dan - vredi. Kod Ajfelove kule staje "batobus" koji vozi po Seni.

15.00

I groblje "Per Lašez" je atrakcija. Ovde su sahranjeni Balzak, Molijer, Šopen, Džim Morison i mnogi drugi. Međutim, ko voli lepu panoramu, treba da ode do Crkve Svetog srca (Sakr ker) i uživa u pogledu.

17.00

Popodne se može provesti u obilasku katedrale Notr Dam i šetnji po Latinskom kvartu, gde radi bezbroj kafića i bistroa u kojima se okupljaju studenti.

19.00

Posle večere ponovo treba iskoristi vreme za šetnju Parizom i otići do trga Vendom i u tišini posmatrati nedostižne "Kartijeove" dragulje.

Izvor: nationalgeografic.rs