Ako ste mislili da SLADOLED I ŠLJIVOVICA "ne idu" zajedno... Tanja je uspela da ih spoji! Donosimo vam recept za "srpski tart"

Dezert o kom se pričalo tokom celog finala "MasterChefa Srbija! Tanja se u finalu odlučila da za dezert pripremi jednu pravu "srpsku" poslasticu budući da je koristila šljivovicu! Njen recept za tart sa džemom od suvih šljiva i pečenih oraha, kremom od vanile i kremom od maka sa sladoledom od kozijeg mleka i domaće šljivovice donosimo vam u nastavku:

Izvor: prva.rs  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Testo za tart

  • 225 gr putera
  • 160 gr šečera u prahu
  • so
  • 1 vanila

Sjediniti sastojke mikserom, pa dodati 6 žumanaca i 450 gr brašna. Premesiti na kraju rukom, razvući u tanku koru i ostaviti da se ohladi u frižideru. Nakon hlađenja, oblikovati mini tartove i izbockati viljuskom dno kako se ne bi podiglo tokom pečenja. Peći 10-12 min na 170 stepeni.

Fil od sira

Za fil od sira je potrebno sjediniti 200 gr ella sira, 50gr secera, prstohvat soli dodati, kašičicu limunovog soka, jedno žumance i vanilu.

Džem od suvih šljiva

200 gr suvih šljiva pomešati sa 250 ml vode, jednom kašikom šećera i zestom pola limuna. Kuvati 20-ak minuta dok potpuno ne omekšaju i ne redukuje se tečnost, pa ih zatim izblendirati do džemaste strukture. 70 gr oraha blago ispeći, pa iseckati i pomešati sa džemom od šljiva.

Fil od maka

Za fil od maka stavite 125 ml mleka da provri sa 150 gr šećera i 250 gr mlevenog maka .Zakuvajte fil i sklonite sa vatre da se ohladi.

Sladoled od kozijeg mleka sa šljivovicom

  • 650 ml kozijeg mleka
  • 100 gr šećera
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • stap vanile
  • 6 žumanaca

Staviti mleko da prokuva sa stapom vanile. Za to vreme pomešati žumanca i šećer penasto, dodati dve kašike kukuruznog brašna i umešati u vrelo mleko. U to dodati 30 ml šljivovice. Prokuvati 1-2 minuta i ostaviti da se potpuno ohladi pre stavljanja u sladoled mašinu. Sladoled ce biti spreman kroz 30-ak minuta.

U polupečeni tart složiti na dnu dem od suvih šljiva, krem od sira i vanile, fil od maka i na kraju krem od sira na povrsinu. Peći jos 15-ak min. Služiti topao tart uz sladoled od kozijeg mleka i šljivovice.