OVO SU CENE PUTNOG OSIGURANJA: U 2 jednostavna koraka možete doći do besplatne potvrde za VIŠE OD 20 ZEMALJA, a evo gde ćete imati neočekivanu doplatu

Letovanja su uveliko počela, pa ovih dana naše sugrađane zanimaju brojna pitanja oko putovanja, među kojima i sledeća - koliko novca ovog leta moraju da izdvoje za putno zdravstveno osiguranje, gde je ono besplatno, da li postoje popusti za porodična putovanja, kao i gde nas čeka kovid doplata?

Foto: Sunny studio/Shutterstock
Foto: Sunny studio/Shutterstock
.

.
Iako mnogi pred putovanje u inostranstvo uplaćuju putno zdravstveno osiguranje, "za svaki slučaj", ono što mali broj ljudi u Srbiji zna je da sa čak 21 državom naša zemlja ima potpisan sporazum na osnovu kog potvrdu za putno zdravstveno osiguranje možete da uzmete besplatno, dok je i sama procedura dobijanja iste prilično jednostavna.

Prema rečima Zorana Ćirića iz Udruženja Osiguravača Srbije za "Blic", polisa putnog zdravstvenog osiguranja koristi se za pokrivanje troškova iznenadnih i hitnih lekarskih intervencija, zbog bolesti ili nesrećnog slučaja, bolničkog ili vanbolničkog lečenja u inostranstvu i eventualnog transporta bolesnika, a sve do ugovorene sume osiguranja, odnosno u situacijama koje se nisu dogodile krivicom putnika i vlasnika polise i nisu posledica hronične bolesti.

"Vlasnik polise ne može da očekuje isplatu po odštetnom zahtevu ako je uzrok pogoršanog zdravstvenog stanja hronična bolest, ako se nezgoda dogodila u alkoholisanom stanju ili zbog bavljenja ekstremnim sportskim disciplinama. Ali, preporuka građanima je da u inostrantvo ne idu bez ove polise jer ona pokriva sve nedaće koje mogu da nas snađu na putu, a koje ne možemo sami, bez lekarske pomoći, da rešimo", objašnjava Ćirić ispred Udruženja.

Besplatno putno osiguranje u više od 20 zemalja

.

Kako stoji na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, bez dodatne polise i samo sa potvrdom o zdravstvenom osiguranju naši sugrađani mogu da putuju u Austriju, Belgiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Veliku Britaniju, Italiju, Luksemburg, Mađarsku, Severnu Makedoniju, Nemačku, Švajcarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Francusku, Hoolandiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Češku, Sloveniju, Turski i sa provincijom Kvebek.

Kada je o samoj proceduri za dobijanje potvrde reč, ona je dosta jednostavna, i sastoji se iz dva koraka: Prvi je, da punoletni građani dobiju potvrdu od izabranog lekara da nisu bolovali u poslednjih godinu dana od težih akutnih i hroničnih bolesti. Drugi korak podrazumeva da sa tim papirom odlazimo u nadležnu filijalu RFZO, gde nam lekarska komisija odobrava dobijanje potvrde.

Nakon što se pomenuti obrazac preda u RFZO, potrebno je sačekati od 5 do 10 dana, dok se slučajevi koji su hitniji rešavaju dosta brže, tačnije, u roku od nekoliko sati.

Više cene od 13. maja

.

Međutim, pored gore navedenih zemalja u kojima nam je putno zdravstveno osiguranje besplatno, za one države sa kojima nema sporazuma najpametnije je uplatiti zdravstveno osiguranje, koje je poskupelo od 13. maja, pa će tako, sada po višim cenama, zdravstveno osiguranje za četvoročlanu porodicu koja ide na odmor od deset dana u inostranstvu ono koštati 5.036 dinara, dok je sa polisom za kovid cena dosta veća, i iznosi 6.799 dinara.

Jedna takva zemlja sa kojom Srbija nema potpisan sporazum o besplatnom zdravstvenom putnom osiguranje jeste i Grčka, ujedno jedna od omiljenih srpskih destinacija tokom leta, pa će nam za odlazak u istu biti neophodna zdravstvena polisa, koja se može kupiti i onlajn, dok neke agencije nude i opciju "osiguranje u slučaju otkaza aranžmana".

Cena

.

Kako navodi Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača, za uobičajenu sumu osiguranja od oko 30.000 evra, individualna polisa osiguranja košta oko 2.000 dinara, za 12 dana putovanja i to za Evropu, Tursku, Egipat i Tunis, dok je za porodična putovanja moguć i popust.

"Osiguravajuća društva za porodična putovanja odobravaju popust, tako da ista ova polisa, sa istim teritorijalnim pokrićem, za porodicu sa dvoje odraslih i dvoje dece košta 4.000/4.500 dinara", navodi Ćirić.

Suma osiguranja

Uobičajena suma osiguranja je, navodi Ćirić, oko 30.000/35.000 evra, i to je gornja granica obaveze osiguravača po jednom osiguranom slučaju, odnosno, ističe dalje Ćirić, to je maksimalan iznos novca koji je na raspolaganju vlasniku polise za potrebe lečenja u inostranstvu ili nadoknadu određenih troškova.

"Ovde treba obratiti pažnju i na polise sa uključenim kovid dodatkom, jer postoje različite ponude. Naime, napominjemo da na tržištu postoje različite ponude polisa putnog zdravstvenog osiguranja. Pojedina društva prodaju polise putnog zdravstvenog osiguranja sa već uključenim pandemijskim dodatkom (kovid ili nešto drugo), dok se kod drugih, pandemijski dodatak naplaćuje posebno uz uvećanje cene osnovne polise. Mi, kao Udruženje osiguravača Srbije, svakako preporučujemo da se na put u inostranstvo obavezno krene sa obezbeđenom zaštitom od pandemije", objašnjava Ćirić.

Pandemija uslovila rast prodaje polisa osiguranja

.

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja najprodavanija je polisa koja nije obavezna kod nas, navodi Ćirić i dodaje da istu kod nas kupuje oko 75 odsto građana koji putuju u inostranstvo.

"Ipak, negde oko 20 odsto naših građana krene na put bez ove polise i time rizikuju ogromne troškove neplanirane posete lekaru u inostranstvu, gde i najobičniji pregled košta nekoliko stotina evra. Situaciju dodatno komplikuje pojava pandemije. Inače, pandemija je povećala svest građana o osiguranju generalno i uslovila rast prodaje polisa osiguranja, što se odnosi i na pojačanu tražnju za polisama putnog zdravstvenog osiguranja - govori Ćirić i napominje da se uz polisu putnog zdravstvenog osiguranja (sa već uključenim dodatkom zaštite od pandemije) kao dodatak može obezbediti i osiguranje od sportskih rizika ili, na primer, za obavljanje građevinskih radova", navodi Ćirić za Blic.