Generali pristali?

Sudanski generali Abdel-Fatah Burhan i Mohamed Hamdan Dagal složili su se da održe sastanak kao deo napora da bude uspostavljen prekid vatre.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Mahmoud Hjaj, file
Tanjug/AP Photo/Mahmoud Hjaj, file

To je saopštio regionalni blok Međuvladina uprava za razvoj (IGAD), ali ni jedna strana to još nije potvrdila, prenosi AP.

Na sastanku lidera Međuvladine uprave za razvoj (IGAD), grupe istočnoafričkih zemalja, oba sudanska generala su se saglasila sa "bezuslovnim prekidom vatre i rešavanjem sukoba kroz politički dijalog" i održavanjem "sastabka jedan na jedan", saopšteno je iz tog regionalnog bloka.

U saopštenju se ne navodi kada i gde ce se dvojica generala sastati, ali je savetnik predsednika Džibutija Aleksis Mohamed na društvenoj mreži X objavio da su sudanski generali prihvatili sastanak u roku od 15 dana "kako bi utrli put nizu mera za izgradnju poverenja", koje bi na kraju dovelo do političkih pregovora o okončanju sukoba u Sudanu koji su esklairali sredinom aprila.

Burhan, koji predsedava vladajućim sudanskim Suverenim savetom prisustvovao je u subotu sastanku u Džibutiju, koji predsedava pomenutim afričkim blokom, dok je Dagalo sa liderima IGAD razgovarao telefonom.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pozdravila je pristanak sudanskih generala na sastanak i pozvala ih da se pridržavaju obaveza i uđu u pregovore bez odlaganja, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Sukobi u Sudanu izbili su kada su tenzije između komandanta vojske generala Abdel-Fattaha Burhana i generala Mohameda Hamdana Dagala, komandanta paravojnih snaga za brzu podršku, sredinom aprila eskalirale u otvorene borbe u glavnom gradu Kartumu i širom zemlje.

Prema podacima UN, više od šest miliona ljudi od tada je proterano iz svojih domova, uključujuci 1,2 miliona onih koji su potražili utočište u susednim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu