Lavrov: "Ne možemo da obuzdamo ljude, radimo na stabilizaciji situacije"

Rusija radi sa Azerbejdžanom i partnerima na stabilizaciji situacije u Nagorno Karabahu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Vasily Krestyaninov
Foto: Tanjug/AP Photo/Vasily Krestyaninov

"Naše mirovne snage čine sve što mogu u ovoj situaciji. Ne možemo obuzdati ljude koji žele da odu iz Karabaha u Rusiju. Radimo sa azerbejdžanskim kolegama i susedima na stabilizaciji situacije u Karabahu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenose RIA Novosti.

Izjave iz Jerevana o mogućnosti izlaska iz Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) su suvereni izbor, ali Moskva se nada da "nikakva privremena administracija" neće uništiti veze između Rusije i Jermenije, rekao je šef ruske diplomatije.

"Ako će, kako su neki lideri Jermenije najavili, sada, razočarani u Rusiju i ODKB, tražiti od svojih kolega da ojačaju sopstvenu bezbednost, to je suvereni izbor jermenskog rukovodstva. Nadamo se da veze koje su postojale vekovima između ruskog i jermenskog naroda, nijedna privremena vlada ne može da uništi", rekao je Lavrov novinarima posle sastanka Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj.

On je takođe zabranu niza zemalja Evropske unije za ulazak automobila sa ruskim registarskim tablicama nazvao "nacizmom".

"Bio sam zapanjen koliko su brzo Evropljani, praktično svi, izgubili spoljašnji izgled iza koga su se krili poslednjih nekoliko godina, zadržavajući neke ostatke ne samo diplomatije, već i elementarne etike. Generalno, ovo je manifestacija onoga što se obično naziva nacizmom. Samo u odnosu na Ruse", rekao je Lavrov.

Prethodno je Evropska komisija objavila obrazloženje u kojem se navodi da se sankcije koje je Savet EU uveo Rusiji još 2022. godine odnose i na lična vozila ruskih državljana sa ruskim registarskim brojevima, i da, shodno tome, ruski državljani ne mogu da ulaze ličnim vozilima na teritoriju Evropske unije ni u turističke svrhe, čak ni na kratak period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu