Prividni napad, a onda udar

Ruske snage nastavljaju napade u Donbasu na istoku Ukrajine gde Moskva prikuplja dodatne borbene snage za očekivanu ofanzivu narednih nedelja.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Borbe koje traju nedeljama, nastavljene su i danas oko grada Bahmuta i obližnjih gradova Soledar i Uledar, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsednika.

Ti gradovi su u oblasti Donjeck koja zajedno sa susednim Luganskom predstavlja Donbas, industrijsku oblast koja se graniči sa Rusijom.

"Borbe u tom regionu se zaoštravaju", rekao je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko u televizijskoj izjavi dodajući da Rusi uvode nove jedinice u borbe i uništavaju ukrajinske gradove i sela.

Sve o situaciji u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Vojni alanitičari kažu da ruske snage možda proveravaju ukrajinsku odbranu tražeći slabe tačke ili možda prave prividni napad dok se pripremaju za glavni udar kroz južnu Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin željan je nekih uspeha na bojnom polju posebno da bi obezbedio ilegalno pripojenu teritoriju u istočnoj Ukrajini i time obeležio godišnjicu od početka invazije 24. februara, navodi agencija AP.

Ruske snage ostvarile su napredak u prvih nekoliko meseci rata, ali nisu uspele da ostvare ključne ciljeve, a zatim su jesenjom ukrajinskom kontraofanzivm potisnute iz velikih delova teritorije.

Zapadna vojna pomoć je bila ključna za Kijev da se odupre mnogo većoj vojnoj snazi Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu