Francuska vojska se povlači? "Imate mesec dana"

Francuska je od vlasti Burkine Faso koju čini vojna hunta dobila zahtev da francuske trupe napuste tu zemlju i to će biti učinjeno u roku od mesec dana.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

"Dobili smo obaveštenje o raskidu sporazuma sa vladom Burkine Faso iz 2018. u vezi sa statusom francuskih trupa na teritoriji države. Prema uslovima sporazuma, njegov raskid stupa na snagu mesec dana nakon prijema zvaničnog pisanog obaveštenja”, rekao je portparol francuskog ministarstva, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Burkina Faso je zatražila odlazak francuskih vojnika sa njene teritorije u roku od mesec dana, navodi se u pismu vlasti koje je agencija AFP dobila iz diplomatskih izvora.

Oko 400 francuskih specijalnih snaga trenutno se nalazi u Burkini Faso u misiji pod nazivom "Sablja" i deo je šireg vojnog prisustva u borbi protiv džihadista širom regiona Sahela. Nakon što je u septembru prošle godine vojni udar doveo huntu na vlast, na čelu sa predsednikom Ibrahimom Traoreom, francusko prisustvo postalo je sve nepopularnije u javnosti, navodi Mond.

Kako piše francuski dnevnik, Traore je otvoreniji za saradnju sa drugim zemljama, posebno sa Rusijom. Izvor upoznat sa francuskim vojnim planovima rekao je agenciji Frans pres da će, iako će vojnici otići do kraja februara, njihova oprema biti odneta do kraja aprila.

Burkina Faso, bivša francuska kolonija, jedna je od najsiromašnijih i najnestabilnijih u Africi. Hiljade vojnika, policajaca i civila je ubijeno, a oko dva miliona ljudi je napustilo svoje domove, otkako su džihadisti pokrenuli pobunu iz susednog Malija 2015. godine, navodi Mond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu