Kakve veze ima gradić iz pravoslavne zemlje sa ratom u Ukrajini?

Mali grad u Grčkoj postao je jedno od najbitnijih strateških mesta kada je reč o vojnoj operaciji u Ukrajini.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU
Ilustracija, foto: EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Kako prenose mediji, gradić Aleksandropoli ovog leta na kratak vremenski period ostao je bez jaja, piletine i cigareta, a razlog tome je trodnevni dolazak Amerikanaca, koji su stigli u luku u tom gradu desantnim brodom Arlington.

Ovo mesto koje zavisi od turizma, prodaje kafe, suvenira i kolača, u poslednjih šest meseci pretvorio se u čvorište za vojne operacije stranih vojsci.

Geografski položaj luke koja je udaljena 15 kilometara vazdušnom linijom od granice sa Turskom, činije privlačnom za NATO. Nalazi se na Egejskom moru, tako da saveznicima omogućuje pristup Ukrajini preko Bugarske i Rumunije, zaobilazeći Crno more, kojim patroliraju Rusi, kao i Bosfor pod kontrolom Turske.

Za razliku od dve veće grčke luke, Solun i Pirej, Aleksandropoli ima obilje rezervnih kapaciteta.

Od ruske invazije na Ukrajinu, američke oružane snage redovno koriste Aleksandropoli za vojne pošiljke, od tenkova, oklopnih transportera do helikoptera. U jednom trenutku na pristaništu je bilo čak 2.400 komada vojne opreme. Količina oružja koju su Sjedinjene Američke Države dostavile preko Aleksandropolija povećala se skoro 14 puta u poslednjih godinu dana.

Pročitajte i:

* Rusija i Grčka: Kraj

* Ukrajinski HIMARS-i ponovo napali? Evakuisani Rusi VIDEO

* Greška, Volodimire

Američki zvaničnici, pak, kažu kako je oprema namenjena isključivo američkim vojnim jedinicama stacioniranim u istočnoj i severnoj Evropi, a ne Ukrajini.
Šef logističkog tima američkih oružanih snaga Andre Kameron rekao je za "Ekonomist" kako Velika Britanija i Italija takođe planiraju da koriste pomorsku luku Aleksandropoli za vojne pošiljke.

Grčka i Rusija dele istorijske, ekonomoske i kulturne veze, kao i pravoslavnu veru. Ankete pokazuju da su Grci među retkim Evropljanima koji u velikoj meri žele da održe ekonomske veze sa Rusijom. Međutim, rat u Ukrajini promenio je odnos Atine sa Moskvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu