Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Porodica

14. 11. 2017. 10:20   >>  10:28

Male boginje i interesi farmaceuta: Plaća li se hajka na vakcinaciju?

Ko podržava aktivnosti antivakcinalnog lobija u Srbiji. Ministarstvo: Pojedinci iz farmaceutske industrije mogu da imaju takav interes

Šta pojedincima koji su vakcinisani kao deca daje snagu da se energično i agresivno bore protiv vakcinacije? Kako uspevaju da organizuju skupove, vode sudske procese... Ministarstvo zdravlja ima saznanja da u njihovim istupima protiv vakcinacije postoji i neki drugi interes - da nekome nije problem da ulaže novac u razne kampanje i podršku neformalnim lobijima.

U Ministarstvu, zasad, ne žele da "upiru prstom" u moguće finansijere antivakcinalista:

- Radili smo analize koje ukazuju da pojedinci iz farmaceutske industrije mogu da imaju takav interes. Ovo je ozbiljna država i iskoristiće sve svoje resurse u dozvoljenim zakonskim okvirima da tačno utvrdi ko i kako podržava laike da se suprotstavljaju struci i na taj način izazivaju situacije sa kakvim se trenutno suočavamo zbog malih boginja - objašnjavaju u ovom Ministarstvu.

Situacija u kojoj se zdravstveni sistem Srbije našao u poslednjih nekoliko godina - da se uprkos brojnim preduzetim merama i edukaciji, smanjuje obuhvat vakcinisane dece, naročito MMR vakcinom protiv malih boginja od kojih je od početka oktobra u Srbiji sa KiM obolelo 105 osoba - Ministarstvo je navelo na sumnju da protivnici vakcinacije imaju podršku.

- U farmaceutskoj industriji postoje i oni koji donacijama i drugim vidovima pomoći zaista podržavaju vakcinaciju i druge naše aktivnosti, na čemu smo im zahvalni, ali i za njih je bolje da se sve ovo istera do kraja. Da vidimo ko stoji iza višegodišnje kampanje antivakcinalnog lobija, da ni oni ne nose anatemu nekih koje svoje interese ostvaruju preko leđa građana - navode u Ministarstvu zdravlja.

Antivakcinalni lobi ne jača, naravno, samo u Srbiji, već u čitavom svetu. Razumljivo je da je interes farmaceutske industrije da se troši što više lekova i da bi neko mogao da ima koristi ako i deca, i odrasli, i u 21. veku, kada se očekivalo da će morbile biti potpuno iskorenjene, obolevaju od malih boginja.

- Razmislite, dragi građani, kome ide u prilog da se razboljevaju ljudi. Jedini koji imaju korist od toga su pojedine farmaceutske kuće, kojima odgovara da se ljudi razbolevaju, onda se troši mnogo više lekova, a kada nastupe komplikacije, troše se najskuplji lekovi - rekao je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Kod jednog od 1.000 obolelih od malih boginja razvije se zapaljenje mozga, a svako 20. dete kao komplikaciju morbila ima zapaljenje pluća.

- Ministar Lončar ne bi izlazio u javnost sa ovakvom informacijom da zaista nema indicije da neko pomaže antivakcinaliste - smatra prof. Zoran Radovanović, epidemiolog, autor knjige "Istina o vakcinama".

- Velike farmaceutske kuće nemaju tako plitkoumnu politiku i neće da se brukaju. Ministar Lončar sigurno nije mislio na njih. Pre bih rekao da je imao u vidu kompanije koje promovišu neefikasne preparate, a to je tržište koje cveta i kod nas, i u svetu.

Homeopatija je, kaže profesor Radovanović, raskrinkana i na Istoku i na Zapadu, i sad traži novo plodno tle.

- Pre oko godinu jedna strana homeopatska kuća otvorila je predstavništvo u Srbiji i vrlo energično, čak agresivno promoviše svoje preparate - govori prof. Radovanović za "Novosti". - To je sve "luk i voda", razne "bogojavljenske vodice" u čvrstom ili tečnom stanju. Koštaju od 500 dinara pa naviše, a nemaju ama baš nikakvog dejstva. Pretpostavljam da ministar Lončar ima indicija da ta pomama za profitom lažnih farmaceutskih firmi, onih koji proizvode preparate tzv. alternativne medicine, odvlači ljude od vakcinacije, i tome svakako treba stati na put.

Antivakcinalisti, kaže profesor Radovanović, iznošenjem neistina obmanjuju roditelje podstičući ih da ne vakcinišu decu. Šteta može da bude ogromna, jer se procenjuje da je samo za prvih 15 godina ovog veka vakcinacijom protiv malih boginja spaseno više od 20 miliona života, zbog čega se ova mera smatra jednom od najkorisnijih u savremenom svetu.

U IZLOZIMA - OBMANE

- Kad pogledate u izlog apoteka, ni u jednom nećete videti lek, nego razne homeopatske i druge preparate sa "čudotvornim" dejstvom - primećuje prof. Zoran Radovanović. - Pravi lekovi se ne reklamiraju, a sve što se reklamira je foliranje. Doktori koji se pojavljuju u tim reklamama crvene pred kolegama, jer i nama, i njima je jasno da ne govore istinu kad preporučuju razne preparate.

Autor: B. Radivojević

Izvor: novosti

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari