Deca se u ovom vrtiću VALJAJU I SKAČU U BLATU: Roditelji sa naših prostora ZGROŽENI snimkom: Zašto je ova igra od izuzetne važnosti? (VIDEO)

Skandinavske zemlje prepoznatljive su po jedinstvenom vaspitanju, a snimak koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama je to još jednom potvrdio, i usput izazvao burne reakcije na Balkanu.

Izvor: klix.ba  |  
Ilustracija Foto: majaan/Shutterstock
Ilustracija Foto: majaan/Shutterstock
.

Snimak je napravljen u jednom danskom vrtiću, kada su se mališani valjali u blatu, što je mnogim roditeljima sa ovih prostora nezamislivo šta se to od aktivnosti u jednom vrtiću nudi. "Igranje i skakanje u blatu je više od zabave – neophodno je za senzorni razvoj dece. Kada se deca umažu u blatu, angažuju sva svoja čula: dodir, vid, miris, pa čak i zvuk", naveli su u opisu snimka na Instagramu.

U nastavku su pojasnili koliko ovo može biti bogato iskustvo za sva čula.

"Od osećaja mljackanja između njihovih prstiju do zemljanog mirisa koji ispunjava vazduh, igra u blatu nudi bogato iskustvo koje se ne može ponoviti u zatvorenom prostoru. Pustite ih da prigrle nered i zarone u radost blatne igre – njihova čula će im zahvaliti na tome".

Video je izazvao brojne komentare, a dok su se neki pitali šta deca mogu da nauče iz ovakvog iskustva, drugi su isticali da ne bi bili oduševljeni da im se deca pojave u ovako prljavoj odeći.

Ipak, bilo je i onih, retkih, koji su smatrali da su ovakva iskustva i te kako korisna za decu te iskazali žaljenje što ovo nije praksa i u drugim evropskim zemljama.