Najgore reči koje možete uputiti deci, a mnogi roditelji to čine

Nije lako biti roditelj niti znati koga treba slušati.

Izvor: Miss7mama/Nataša Krstičević  |  
Foto: fizkes/Shutterstock
Foto: fizkes/Shutterstock
.

Reči koje koristimo u razgovoru s decom moraju biti prilagođene i znamo da moramo paziti na ono što izlazi iz naših usta, jer te reči ostavljaju trajne tragove. Međutim, neke su blaže, a neke stvarno ne bi trebalo da izgovaramo...

I nije lako biti roditelj i nije lako slušati sve savete, kritike... Na kraju ipak shvatite da treba da slušate sebe, a među ktitičnim poljima u vaspitanju dece je i razgovor s njima.

Prema novom istraživanju, postoje neke specifične negativne reči koje roditelji koriste u razgovoru sa svojom decom, a one mogu imati trajne posledice i za decu i za roditelje. Online škola za učenje jezika, Preply, ispitala je više od 1.400 roditelja širom SAD-a da bi utvrdili kako koriste jezik u razgovoru sa svojom decom.

Rezultati su pokazali da zapravo većina roditelja ima puno toga zajedničkog, ali i da današnji roditelji rade na tome da naprave promene u načinu roditeljstva u poređenju s onim kako su oni odgajani.

Studija je otkrila najčešće negativne reči koje koriste roditelji:

- Zločest(a)

- Razmažen(a)

- Lenj(a)

- Sebičan/na

- Loš(a)

- Lažljivac/ica

- Glup(a)

Nekad smo čak i svesni da te reči nisu dobre, a pobegnu nam iz usta u nekom trenutku... Mnogi roditelji priznaju da koriste ove negativne reči u razgovoru sa svojom decom, a svaki četvrti roditelj priznao je da se zbog izgovorenih reči njegovo dete oseća sebično ili loše, a gotovo svaki peti roditelj priznao je da se zbog njega dete osećalo kao lažljivac. Ipak, studija je pokazala da 20% roditelja oseća grižu savesti zbog negativnih reči koje su upotrebili sa svojom decom, a 1 od 12 roditelja žali što je psovao u njihovom prisustvu. Tačnije, 3 od 10 roditelja žale zbog jezika koji su upotrebili kada su obeshrabrivali određena ponašanja, što ipak ukazuje na razmišljanje o uticaju njihovih reči.