Vežbama ubrzajte cirkulaciju

Slaba cirkulacija doprinosi većem osećaju hladnoće i čini da prsti nogu i ruku trnu zbog zime. Da biste izbegli ovo neprijatno stanje važna je intenzivnija fizička aktivnost. Naime, strujanje krvi može uspešno da se ubrza vežbama istezanja, za koje je dovoljno 15 do 20 minuta dnevno.

Pre nego što počnete gimnastiku za krvne sudove poželjno je da kada se probudite lagano izmasirate stopala, šake, a zatim ušne školjke. Nakon toga uradite vežbe istezanja koje poboljšavaju cirkulaciju i omogućavaju da i tokom zime mišići ostanu u dobrom tonusu.

PROTEZANjE

Jutarnje protezanje značajno je ne samo za razbuđivanje već i za aktiviranje mišića. Uhvatite zglob ispod šake i teglite ruku iznad glave. Ponovite isto istezanjem druge ruke. Postavite šake na donji deo leđa i gurajte karlicu ka napred. Iskoračite i spustite se u polučučanj. Tako istežete mišiće nogu.

ZAGREVANjE ZGLOBOVA

Vrtite šakama da razgibate zglobove. Zatim, vrtite stopalima da zagrejete i članke oko nogu. Dok stojite, stanite na prste i spuštajte se na pete osećajući mišiće kako se zatežu. Ovo ponovite najmanje desetak puta.

ROTIRANjE VRATA

Okrećite glavu nalevo, zatim nadesno brojeći do 10. Posle toga vrtite glavu ukrug, a vežbu završite spuštajući glavu dok ne dotaknete prsa.

PRSTI-PETA

Vežba prsti-peta je dobra za pumpanje krvi u noge kada osetite utrnulost, peckanje ili bol u nogama. Sedite sa kolenima pod uglom od 90 stepeni u odnosu na pod. Podignite prste od poda držeći pete na podu, zatim ih spustite nazad. Ponovite najmanje 10 puta.

STEZANjE PESNICE

Istegnite i raširite prste na rukama. Zatim, stisnite šaku u pesnicu i držite nekoliko sekundi, pa opet raširite prste. To će sprečiti grčeve i omogućiti bolju cirkulaciju. Opustite ruke pored tela i kružnim pokretima okrećite ih u ramenima oko jedan minut.

HODANjE

Hodanje je jedna od najboljih vežbi za cirkulaciju. Hodanje čini da se mišići nogu stežu i opuštaju i na taj način pumpaju krv u celom telu. Hodanje je lakši oblik vežbanja koji takođe snižava krvni pritisak. Počnite sa kratkim šetnjama dva ili tri puta nedeljno.

Izvor: novosti