Sve zdravstvene prednosti cvekle: Moćna biljka koja reguliše pritisak i pomaže kod anemije

Cvekla je moćna biljka puna hranljivih sastojaka koji pozitivno utiču na zdravlje.

Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock
Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock
.

Cveklu sa razlogom svrstavaju u najzdravije nammirnice na svetu. Poznata je od davnina kao narodni lek koji se suočava sa mnogim bolestima. Pozitivne efekte cvekle potvrdili su i lekari koji je često prepisuju kao dodatak terapiji.

Ona je niskokalorična namirnica koja u sebi sadrži puno vlakana i proteina koji nas čine sitima, daje nam energiju, a povoljno utiče i na metabolizam. Sadrži folnu kiselinu i vitamine B1, B2, B3 i B6., što je čini odličnim saveznikom svake dijete. Možete je jesti sirovu, ukiseljenu, ali najukusnija je kada se od nje napravi potaž.

Reguliše krvni pritisak

Cvekla bi mogla da izazove efekti snižavanja krvnog pritiska kao posledicu visoke koncentracije nitrata u ovom korenastom povrću. U vašem telu, dijetalni nitrati se pretvaraju u azot oksid, molekul koji širi krvne sudove i uzrokuje pad nivoa krvnog pritiska, piše Healthline

Poboljšava varenje

Cvekla pozitivno utiče i na probavni sistem. Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, što cveklu čini odličnim izvorom. Vlakna zaobilaze varenje i putuju do debelog creva, gde hrane prijateljske crevne bakterije.

Cvekla se lako vari i obiluje dijetetskim vlaknima, što je značajno za proces pražnjenja creva. Konzumiranjem ovog povrća, pored podsticanja dobrog rada digestivnog trakta, učinićete i vaše krvne sudove zdravijim, regulisaćete krvni pritisak i holesterol, a poboljšaćete i rad jetre.

U odnosu na drugo povrće, ima visoku energetsku vrednost: 189 kilodžula (45 kilokalorija) na 100 grama. Bogata je belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Cvekla je blagotvorno povrće za koje se smatra da pomaže našem telu da se bori protiv raznih bolesti, poput bolesti srca i nekih vrsta raka. Povoljno utiče i na nervni sistem, a iako ne sadrži mnogo gvožđa u poređenju sa recimo spanaćem, preporučuje se i anemičnim osobama. Ukoliko želite da organizam postane jači i otporniji, uvrstite ovaj recept u redovnu ishranu.

Sastojci:

- 3 cvekle srednje veličine

- 1 krompir srednje veličine

- 1 šargarepa

- 1 praziluk ili crni luk

- po želji pileća supa

- 1/4 kašičice belog luka u prahu

- po ukusu soli

- sok od pola limuna

- 1 kašičica belog bibera

- po ukusu pavlaka za kuvanje

- po potrebi maslinovog ulja

Priprema:

- Praziluk dobro operite od zemlje i očistite, pa isecite na kolutove.

Ko ne voli praziluk, može koristiti i crni luk.

- Šargarepu operite, očistite i izrendajte

- U zagrejan tiganj stavite malo maslinovog ulja i propržite praziluk i šargarepu.

- Cveklu i krompir dobro operite i stavite da se kuva u ljusci.

- Kuvane oljuštite i isecite na kocke, dodajte u praziluk i šargarepu, sve izmešajte, pa stavite u blender.

- Dodajte beli luk u prahu, biber, so, sok od limuna i pilećeg bujona onoliko koliku gustinu potaža želite.

- Sve umutite i dodajte kiselo mleko.

Izvor: B92/StilKurir/Novosti