Stručnjaci kažu da muškarci i žene koji imaju moždani udar imaju slične simptome kao što su slabost ruku, teškoće u govoru, opušteno lice ili problemi sa ravnotežom. Međutim, nisu svi simptomi isti kod žena i muškaraca, zbog čega žene teže prepoznaju svoje simptome i često ih pripisuju umoru. Stoga nije iznenađujuće što češće doživljavaju moždane udare.

"Žene češće imaju atipične, nejasne simptome. Mogu početi sa umorom, konfuzijom ili možda opštom slabošću, za razliku od slabosti na jednoj strani tela", kaže Pooja Khatri, MD i profesor neurologije na Univerzitetu u Cincinnati.

Ona navodi da mnoge žene mogu zanemariti iznenadne i neuobičajeno jake glavobolje ako uglavnom imaju problema sa migrenama i sl. Odnosi se i na otežano hodanje i stalni umor, što pripisuju stresnim situacijama i fizičkoj aktivnosti. Navodi i da su mučnina ili povraćanje jedan od glavnih simptoma moždanog udara, a smatraju se virusnim oboljenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.