Dijabetes tip dva je sve češće oboljenje u svetu, a povezan je sa različitim faktorima kao što su prekomerna težina i nedostatak fizičke aktivnosti. Stoga, nije loše da proverite simptome koji ukazuju da li bolujete od dijabetesa, kako bi na vreme počeli sa lečenjem.

"Dijabetes je zdravstveno stanje u kom telo nije u mogućnosti da kontrolišete nivo šećera u krvi. Visoka količina šećera u krvi može rezultirati povećanjem šećera u vašoj plljuvački, što može oštetiti vaše zube i desni", objasnila je stomatološkinja Amanda Šian.

Simptomi koje navodi ova stomatološkinja su: crvene natečene desni koje povremeno krvare, desni koje se povlače sa zuba, klimavi zubi, suva usta, loš zadah koji ostaje čak i nakon pranja.

Takođe, bolest desni poznata kao gingivitis, najčešći je problem oralnog zdravlja povezan sa dijabetesom. Šian navodi da se gingivitis razvija kada se plak i kamenac skupljaju na zubima blizu ruba desni, iritiraju i upale desni.

Ljudi koji žive sa ovom dijagnozom imaju tri puta veću verovatnoću da će imati problema sa desnima i zubima. Međutim, ako reagujete na vreme, moguće je da ćete očuvati oralno zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.