"Najčešći problem žena u menopauzi su stres i inkotinencija. To su vođe vaginalnog epitela i bolni seksualni odnosi, koji su posledica toga. Na svu sreću, za sva ova tri navedena problema, najčešće postoji rešenje", ističe doktorka i dodaje da se ovi problemi javljaju i kod žena posle porođaja.

Prva pomoć kako bi se ojačali mišiće karličnog dna, Kegelove vežbe su za početak najbolje rešenje. Međutim, ako to ne uspe, moraju se primeniti i druge tehnike.

"Sada, najnovija tehnika je laserska rejuvenizacija vagine, odnosno stvaranje novih kolagenih vlakana u području ispod mokraćne bešike", objašnjava dr Živaljević.

Pi-er-pi vagine i ubrizgavanje od 1 do 2 ml hijaluronskih filera su takođe poželjni ginekološki tretmani koji mogu olakšati život ženama u menopauzi i perimenopauzi, a šta to podrazumeva, detaljnije je objasnila dr Živaljević u nastavku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.