Korišćenje kapsula za male količine odeće

Kapsule za pranje su izuzetno praktične i kad je u pitanju skladištenje i pranje, a sastoje se od savršeno odmerene doze deterdženta. Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje veš mašine. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odeće, stvaramo dodatno dejstvo hemijskih deterdženata i na odeću i na veš mašinu. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar mašine i na taj način se šteti pumpa i motor.

Odmah zatvarate mašinu za pranje odeće

Kada odmah nakon vađenja odeće zatvorimo vrata veš mašine, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata veš mašine otvorena 15-20 minuta.

Umesto tečnog, koristite deterdžent u prahu

Prašak za pranje savršen je za uklanjanje tvrdih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tečni deterdžent. On je bolji za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odeći, pogotovo komadima tamnih boja. Takođe, tečni deterdžent je sigurniji za veš mašinu zbog svog tečnog oblika, dok prašak lako može zaglaviti ceo sistem, prenosi cdm.me.

Stavljate deterdžent direktno na odeću

Dodavanje deterdženta direktno na odeću je loša ideja. Mašina za pranje veša je dizajnira tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odeću. Uz to, ako dodate deterdžent direktno na odeću, postoji mogućnost da ostane na odeći i da se stvore mrlje.

Preterano korišćenje omekšivača

Omekšivač ne doprinosi čišćoj odeći, on samo omekšava rublje. Ako prekomerno koristite omekšivač odeća će vam biti puna petrohemikalija. Omekšivači takođe mogu da začepe cevi u mašini.

Sa druge strane, nemojte stavljati malo deterdženta, jer se u tom slučaju prljava odeća neće oprati kako treba, piše Brightside.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.