Odlažete alarm?

Možda vama znači svaki sekund sna, ali stručnjaci tvrde da odlaganje alarma nije dobra ideja. Vrlo verovatno da ćete tokom odlaganja buđenja na kraju završiti u dubokom višečasovnom snu, zapostavljajući sve obaveze koje ste isplanirali tog dana. Onda sledi faza mrzovoljnosti i neraspoloženja čim ustanete, kad god to bilo.

Preskačete rastezanje u krevetu

Umesto što se sklupčate još pet minuta u krevetu, trebalo bi da se probudite na prvi zvuk alarma i da se rastegnete i to preko celog kreveta. Ne samo da ćete rastegnuti sve mišiće, već ćete dobiti i samopouzdanje za početak dana, objasnila je psihološkinja sa Harvarda Ejmi Kadi. Ona tvrdi da su ljudi koji se razbuđuju sa rukama raširenim u obliku slova V izuzetno srećni. S druge strane, oni koji se bude u fetalnom položaju su pod većim stresom. Dokazano je da protezanje povećava fleksibinost, poboljšava cirkulaciju i oslobađa nas napetosti.

Odmah kuvate kafu

Nije dobro da pijete kafu rano ujutru, jer u to vreme telo proizvodi najveću količinju hormona kortizola koji nam pruža dovoljno energije za ostatak dana. Zato, ako u to vreme unosite kofein, telo će proizvesti manje kortihoza. Savetujemo vam da svoj omiljeni napitak pijete posle 10h.

Ne spremite krevet

Pospremanje kreveta je dobra jutarnja navika i bilo bi dobro da je uvrstite ako vam do sada nije bila na listi obaveza. Pospremanje kreveta ujutro povećava produktivnost u ostatku dana.

Preskačete doručak

Ovo ste čuli verovatno milion puta, ali ponovićemo milion i prvi. Doručak je najvažniji dnevni obrok i kao takav mora biti hranjiv i bogat vitaminima. On daje energiju i koncentraciju tokom celog dana.

Izvor: zadovoljna.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.