Njegovi/njeni prijatelji

Terapeutkinja savetuje da u oba slučaja iskažete svoja osećanja partneru i pažljivo pokušate pronaći rešenje. "Moguće je da ste ljuti ili frustrirani zbog reči ili ponašanja njegovih ili njenih prijatelja. Možda osećate ljubomoru prema vezi koju imaju sa vašim partnerom. Ili možda osećate nesigurnost i brigu da im se nećete dopasti. U svakom slučaju, budite iskreni u vezi s tim kako se osećate, ali naglasite partneru da ne krivite njegove prijatelje, niti kritikujete njegov izbor. Moguće je da treba da provedete više vremena sa partnerovim prijateljima kako biste ih bolje upoznali, ili oboje možda trebate prihvatiti činjenicu da ćete, kada niste zajedno, provoditi vreme sa svojim prijateljima", rekla je za Metro.

Nedostatak interesovanja za vas i vaša osećanja

"Često čujem od klijenata da partneri nisu zainteresovani za njih ili njihova osećanja. To može izazvati osećaj usamljenosti, nedostatka povezanosti i smanjenja sopstvene vrednosti. Zato je ključno da naši partneri u ljubavnoj vezi pokažu interesovanje za nas i saslušaju nas. Naravno, nemamo kontrolu nad partnerovim stavovima prema našim osećajima", kaže bračna terapeutkinja Šarlot Vitli.

Ipak, dodaje, važno je da jednom nedeljno odvojite vreme da zajedno razgovarate o stvarima koje idu dobro u vašem odnosu i o stvarima koje biste želeli poboljšati. "Pazite da se naizmenično izražavate i slušate, kako vas partner ne bi prekidao dok izražavate osećaj usamljenosti i nedostatka povezanosti."

Bes i ljutnja

"Ljutnja je iskonska i osnovna emocija, a njena funkcija je odvratiti pretnju. Kada se suočimo s ljutitim partnerom, možemo se osećati uplašeno ili reagovati tako što ćemo i sami postati ljuti, a oba odgovora su normalna i način preživljavanja. Kada se ljutnja pojavi u vezi, važno je dati joj mesto i saslušati; možda, kada se strasti smire, možete zajedno sedeti i razgovarati o tome zašto ste vi ili partner ljuti, šta dovodi do toga i kako ljutnja utiče na oboje", kaže dr Vitli.

Možda biste, dodaje, mogli osmisliti neke strategije za najteže trenutke ljutnje, na primer, desetominutnu pauzu ili odlazak u šetnju, puštanje muzike i ples ili nešto drugo što vama odgovara.

Odnos prema novcu

Možda ne zvuči privlačno, ali dobra finansijska kompatibilnost je jedan od temelja za izgradnju zdravih i dugoročnih veza.

"Šta vam prvo pada na pamet kada razmišljate o kompatibilnosti? Možda to bude smisao za humor, zajednički interesi, fizička privlačnost, ali često ne razmišljamo o finansijskoj kompatibilnosti. Ipak, tema novca i troškova često se pojavljuje u vezi", kaže terapeutkinja.

Da biste izbegli finansijsku nekompatibilnost, preporučuje da redovno razgovarate o novcu i bolje razumete svoj odnos prema njemu.

"Svi imamo stavove o zaradi, trošenju i budžetu", objašnjava ona i dodaje:

"Ali takođe imamo i emocionalni odnos sa novcem. Možda vam trošenje pričinjava zadovoljstvo ili čini da se osećate uspešnima, ili vam izaziva strah ili tjeskobu. Budite otvoreni o svojim finansijama i o tome kako razmišljate o trošenju, i pronađite način na koji ćete zajedno upravljati svojim finansijama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.