Savršeni nokti sa dozom ruskog šarma

Ruski manikir je postao prava senzacija u svetu nege noktiju i to sa razlogom. Ova tehnika oblikovanja noktiju osvojila je srca žena širom sveta i postala je jedna od najpopularnijih metoda.

T. R.  |  Izvor: prva.rs  |  
Foto: 0leJohny/Shuttrstock
Foto: 0leJohny/Shuttrstock
.

Vrhunac svoje popularnosti ova tehnika je doživela pojavljivanjem na društvenim mrežama, a naročito na Tiktoku, gde su milioni korisnika delili svoja iskustva i savršeno sređene nokte.

Šta čini ruski manikir posebnim?

.

Odgovor leži u samoj tehnici rada. Ova vrsta manikira stavlja poseban fokus na zanoktice, verujući da se u njima krije tajna dugotrajnog i besprekornog izgleda noktiju. Za razliku od drugih tehnika, ruski manikir zahteva posebnu pažnju i preciznost u tretiranju zanoktica.

Tehnika ruskog manikira

.

Proces izrade ruskog manikira počinje pripremom noktiju za nanošenje boje, nadogradnju ili izlivanje.

Tehnika ruskog manikira često se naziva suvim manikirom, a za nju se koristi specijalan alat za nokte, uključujući električne turpije sa različitim nastavcima za uklanjanje viška kože, odnosno zanoktica. Ova tehnika daje noktima savršeno oblikovane zanoktice i ostavlja kožu oko noktiju mekom i nežnom.

Sam proces ruskog manikira obuhvata između 5 i 7 koraka, uključujući čišćenje i podrezivanje zanoktica, poliranje noktiju i stvaranje željenog oblika. Važno je napomenuti da se alati koji se koriste moraju strogo pridržavati higijenskih standarda i proći kroz trofazni proces dezinfekcije i sterilizacije kako bi se izbegle infekcije.

Zanoktice se pažljivo skraćuju i uklanjaju električnom turpijom, čime se produžava nokatna ploča i stvara veći prostor za nanošenje boje. Ključno je da boja bude što bliže zanokticama, jer se tako produžuje trajanje manikira, budući da će izrastanju nokta trebati više vremena da postane vidljiv.

Nakon pripreme noktiju i zanoktica, sledeći korak je poliranje noktiju. Pre nanošenja željenog laka, stručnjak za nokte će najpre naneti specijalnu podlogu, koja je karakteristična za ruski manikir. Ova podloga se bira u skladu sa dužinom i snagom vaših noktiju. Nakon toga sledi nanošenje gela, koji se nanosi specijalnom umetničkom četkom, i na kraju završni premaz.

Da li je tretiranje zanoktica bezbedno?

.

Jedan od glavnih izazova i kontroverzi vezanih za ruski manikir tiče se upravo tretiranja zanoktica.

Zanoktice štite nokat, pa kada se one grubo uklone, mogu da se jave razne infekcije ili oštećenja noktiju. Zbog ovoga je u nekim državama uklanjanje zanoktica zabranjeno, a Američka akademija za dermatologiju preporučuje izbegavanje ovog procesa.

Iz ovog razloga, ruski manikir se ne čini idealnim za sve tipove noktiju, a posebno ne za one osetljive i slabe nokte. Ipak, tehnika ruskog manikira se prilagođava svakom klijentu posebno, uzimajući u obzir karakteristike njihovih noktiju.

Stručnjaci za ruski manikir tvrde da je ova tehnika bezbedna ako je izvodi obučen profesionalac sa iskustvom i odgovarajućim licencama. Tehničari moraju proći kroz dugotrajno obrazovanje i praktično iskustvo kako bi pravilno obavljali ovu vrstu manikira.

Oni koji ga obavljaju ističu da je upravo jedna od ključnih karakteristika ruskog manikira njegov fokus na zdravlje noktiju. Toksični gel lakovi i akrilne ekstenzije nisu dozvoljeni, jer mogu biti štetni za nokte i opšte zdravlje. Umesto toga, koriste se tvrde gel ekstenzije koje su izdržljive, dugotrajne i elegantne i kvalitetni gelovi.

Kako bi se osiguralo da tretirani nokti traju što duže, obično oko mesec dana, nanošenje laka se posebno pažljivo obavlja blizu zanoktica, koristeći tanku četkicu kako bi se postigao savršen prelaz između kože i nokta.

Rezultati ruskog manikira često uzrokuju da su nokti jači i da se manje lome. Iskustva korisnika pokazuju da se nakon kvalitetnog ruskog manikira retko vraćaju tradicionalnim tehnikama oblikovanja noktiju.

Foto: BearFotos/Shutterstock
Foto: BearFotos/Shutterstock
.

Razlike između ruskog manikira i tradicionalnih metoda

.

Ruski manikir se razlikuje od tradicionalnih metoda na nekoliko načina. Kao što smo već pomenuli osnovna razlika i naglasak je na temeljnoj pripremi nokta i zanoktica električnom turpijom, dok se tradicionalni manikir često oslanja na klasične tehnike poput potapanja noktiju u toplu vodu, guranja i odstranjivanja zanoktica, te oblikovanja noktiju ručnom turpijom.

Što se tiče alata koji se koristi tokom rada, kod ruskog manikira ključni alat je električna turpija sa dijamantskim nastavcima, dok se za tradicionalni manikir koriste ručne turpije, makaze za zanoktice, pincete, četkice za čišćenje i drugi klasični manikirski alati.

Ruski manikir obično traje duže i izgleda svežije, dok je tradicionalni manikir skloniji bržem trošenju, pucanju laka i kraćoj trajnosti, posebno ako se koriste tradicionalni lakovi.

Saveti za održavanje ruskog manikira

.

Da bi se očuvala kvalitetna nega noktiju nakon ruskog manikira, važno je pridržavati se određenih pravila:

- Redovno hidrirajte kožicu oko noktiju: Upotreba hidratantnih krema ili ulja za negu zanoktica i kožice oko noktiju pomaže u sprečavanju pucanja i suvoće.

- Izbegavajte često pranje ruku: Prečesto pranje ruku sa agresivnim sapunima može isušiti zanoktice, pa je preporučljivo koristiti blage sapune i izbegavati prečesto pranje.

- Nemojte grickati ili kidati zanoktice: Ovo može dovesti do infekcija i iritacija, pa je važno izbegavati ovu lošu naviku.

- Koristite zaštitne rukavice: Ako obavljate kućne poslove koji izlažu vaše ruke vodi ili hemikalijama, nosite zaštitne rukavice kako biste sačuvali integritet ruku i noktiju.

- Za tanje i slabe nokte, konsultujte stručnjaka: Ako primetite da su vaši nokti postali tanki i slabi nakon ruskog manikira, obratite se profesionalcu koji će vam preporučiti suplemente ili proizvode za jačanje noktiju.

Foto: Studio Peace/Shutterstock
Foto: Studio Peace/Shutterstock
.

Cena ruskog manikira

.

Cena ruskog manikira može značajno da varira u zavisnosti od faktora kao što su lokacija, ugled salona, iskustvo tehničara, dodatne usluge i kvalitet korišćenih proizvoda, a uglavnom je nešto skuplji u odnosu na tradicionalni manikir.

U proseku ta cena varira od dve do čeriti hiljade dinara.

Najvažniji je licencirani stručnjak sa iskustvom

.

Iako postoje kontroverze oko uklanjanja zanoktica i odgovarajućih uslova za primenu ruskog manikira, on je postao globalni trend i pravilno izveden može da rezultira lepšim i zdravijim noktima.

Kao i kod svake druge kozmetičke usluge, važno je da se obratite kvalifikovanom stručnjaku sa iskustvom i potrebnim licencama kako biste postigli najbolje moguće rezultate i očuvali zdravlje svojih noktiju.

Uz pravilnu negu i održavanje, ruski manikir može postati omiljeni izbor za one koji žele savršeno oblikovane i zdrave nokte koji traju.

Ovako pripremljeni nokti mogu da zadrže takav izgled čak tri do četiri nedelje nakon tretmana. Međutim, ruski manikir zahteva izvesno vreme i trud da se uradi, jer je proces u salonu dugotrajan, obično traje od dva do tri sata. Ovaj faktor može biti važan za one koji su vremenski ograničeni ili nemaju strpljenja za dugo sedenje u salonu.