OVAKO RADE U POSLASTIČARNICI: Izbegnite najveće GREŠKE prilikom pravljenja kolača i ispašće savršeni!

Svako može da pogreši, čak i najiskusnije domaćice. Zato smo sastavili spisak najčešćih grešaka pri pravljenju kolača uz savete kako da ih izbegnete. Preslatko, gnjecavo, zagorelo, suvo, bljutavo... Svako ko je probao da napravi neki kolač ili tortu, bar jednom je sve bacio u đubre. Ovu agoniju nećete doživeti ako pratite naše savete o tome kako da izbegnete najčešće greške.

Izvor: Najžena/Vesna Vukadinović  |  
Ilustracija Foto: progressman/Shutterstock
Ilustracija Foto: progressman/Shutterstock
.

Koristite pravi puter

Masnoća u receptu za kolače igra ključnu ulogu u njihovom ukusu i teksturi, a većina recepata zahteva puter (konkretno, neslani puter omekšan na sobnoj temperaturi). Ovo je takođe jedan od prvih koraka na kojem serija kolačića pođe po zlu.

Osim ako recept izričito ne kaže drugačije, puter treba da bude onaj standardni. Ne sme da se stavi „light“ puter ili margarin jer oni imaju više vode i manje masnoće po volumenu od običnog putera, pa kolač neće ispasti savršeno. Puter i margarin nemaju istu teksturu ni sastav.

Puter treba da bude sobne temperature

Većina poslastičara koristi omekšali puter. Dakle, ne sme da se stavi u kolače direktno iz frižidera niti da se istopiti, ukoliko tako ne piše u receptu. Pravilno omekšali puter treba da zadrži svoj oblik, ali i da bude dovoljno savitljiv da možete u njemu napraviti udubljenje bez jačeg pritiskanja. Najlakši način za postizanje ovog rezultata je planiranje unapred. Izmerite količinu koja vam treba i stavite u činiju najmanje sat vremena.

Ako treba da ubrzate proces, ne stavljajte puter u mikrotalasnu. Umesto toga, hladan puter isecite na kockice ili ga narendajte na krupno i rasporedite komadiće u jednom sloju na tanjir.

Stavljanje svih sastojaka odjednom

Primamljivo je uštedeti vreme mešanjem svih sastojaka u jednoj posudi. Ali temeljno mućenje putera i šećera (zatim dodavanje jaja i bilo koje druge tečnosti) osnov je za savršen kolač, kao i odvojeni korak ravnomernog mešanja i dodavanja ostalih suvih sastojaka pre nego što se spoje sa mokrim sastojcima.

Zamena sastojaka

Možda vam je nestalo šećera ili želite zdraviju verziju kolača. Postoje razlozi zašto se neki sastojci mogu menjati u receptu za kolače. Iako je moguće napraviti zamenu i još uvek dobiti ukusne rezultate, riskantno je ako ne znate kako to da uradite. Brašno, šećeri, masti, jaja i kvasac međusobno deluju na složene načine kako bi uticali na ukus, teksturu i izgled kolača. Naš savet je - bolje zamenite recept nego sastojke. Potražite recepte za kolač koji uključuje sastojke koje želite da koristite umesto da ih menjate.

Korišćenje sastojaka kojima je istekao rok

Svaka hrana ima rok trajanja. Za neke sastojke rok trajanja nije uvek bitan jer je jedina posledica da je ukus malo slabiji. Ali za neke sastojke je to veoma bitno. Sredstva za dizanje testa - kvasac, prašak za pecivo i soda bikarbona vremenom gube efikasnost. I brašno može ustajati, što rezultira kolačima koji nemaju odgovarajući ukus. Lako je testirati sodu bikarbonu i prašak za pecivo u slučaju da sumnjate u njihovu svežinu. A što se tiče brašna, pomirišite ga: ako je užeglo – bacite ga.

Zaboravite na odokativne mere

Sasvim je u redu prilikom kuvanja ponekad se držati saveta naših mama i baka da nešto dodamo otprilike, ali kada je priprema kolača u pitanju onda to ne vredi. Krajnji rezultat zavisi od sinergije hemijskih reakcija između sastojaka, a te se reakcije temelje na međusobnoj razmeri sastojaka. Koristite posude za merenje tečnosti i posude za merenje suvih sastojaka.

Pečenje smese čim se umuti

Kolači gotovo uvek budu lepši ako testo pre pečenja stavite u frižider bar 30 minuta. Ovaj korak kontroliše širenje kolača pri pečenju i rezultira boljim ukusom

Oslanjanje na recept za vreme pečenja

Svaka je rerna drugačija, a temperatura gotovo nikad nije precizna. Budući da je uobičajeno da stvarna temperatura uređaja varira za 25 stepeni ili više od prikazane, najbolje je koristiti termometar za rernu. Dakle, ako recept kaže da se peče 10 do 12 minuta, planirajte da zavirite u rernu posle 8 minuta – da li su ivice tamne? Da li se sredina izravnala i izgubila sjaj ili je još uvek mokra? Uglavnom, pažljivo pratite kako se peku kolači od ovog trenutka - po mogućnosti gledanjem kroz vrata, umesto da ih otvorite i pustite da toplota izađe.