Očistite pločice da sijaju kao nove

Da bi kupatilske keramičke pločice, zidne i podne, bile sjajne kao prvog dana i dugo potrajale, neophodno je da ih svakodnevno brišete mokrom krpom.

Sve će blistati, foto: Depositphotos/Goodluz
Sve će blistati, foto: Depositphotos/Goodluz

Međutim, kako je malo ko u tome revnostan, a kupatilo je po pravilu puno vlage i prašine, pločice neminovno gube sjaj, fuge postaju tamne.

Napraviti rastvor od 100 ml belog sirćeta, 100 ml amonijaka i 4 litra tople vode. Time očistite pločice, pa ih isperite vodom. Ili, razredite sirće sa jednakom količinom vode, obrišite pločite pa ih istrljajte suvom krpom.

Za čišćenje pločica nikada nemojte da koristite abrazivna sredstva!

Kako biste skinuli kamenac i buđ sa pločica, čistite ga rastvorom napravljenim od jednog čepa varikine odnosno izbeljivača i 20 litara vode. Neka odstoji u kanti 20 minuta pre upotrebe. Podne pločice čistite mekanom četkom, a zidne sunđerom (rukavice su obavezne).

Kada izribate površine, nemojte odmah da ih ispirate. Sačekajte 15 minuta, pa to uradite sa mnogo vode, potom operite blagim deterdžentom, ponovo isperite i obrišite pamučnom krpom.

Ako su fuge počele da tamne, čistite ih četkicom za zube umočenom u nerazređeno belo sirće. Isto možete da učinite i mešavinom praška za pecivo (ili sode bikarbone) sa vodom. Ili, pomešajte četvrt šoljice blagog deterdženta sa deset litara vode i time, uz pomoć sunđera, očistite kritična područja, pa isperite vodom.

Postoje i markeri za farbanje fuga, ali oni se preporučuju za manje površine. Koriste se kao obični flomasteri.

Izvor. novosti