Život

Kompanija "Apple" gubi na vrednosti

Deonice Apple-a izgubile su 4 posto na vrednosti što je smanjilo vrednost kompanije za 23 milijarde dolara. Razlog pada vrednosti deonica je dvojak. Prvo, iOS 8.0.1 nadogradnja operativnog sistema za Apple mobilne uređaje pokazala se problematičnom i Apple je korisnike zamolio da svoje uređaje vrate na iOS 8.0.
29.09.2014. - 10:42h

Nakon nadogradnje na iOS 8.0.1 neki korisnici više nisu mogli da koriste svoje uređaje za telefonske pozive, a na nekim uređajima nadogradnja je onemogućila i TouchID – sistem otključavanja pomoću otiska prsta.

'Izvinjavamo se zbog velike neugodnosti koju su osetili naši korisnici', izjavila je PR Applea Trudi Miler. Apple je izdao novu nadogradnju (8.0.2) koja bi trebalo da reši probleme izazvane prethodnom verzijom. No, neki korisnici na forumima i društvenim mrežama već javljaju kako niti ova nadogradnja nije savršena, te da iOS 8.0.2 izaziva probleme prilikom Bluetooth uparivanja sa perifernim uređajima poput slušalica, mikrofona ili zvučnika. 

Druga Appleova 'greška u koracima' nije bila toliko ozbiljna, ali je izazvala daleko veću pažnju javnosti i medija. Naravno, reč je o savijanju novih iPhonea koja su, prema rečima PR Applea, veoma retki: 'Normalnim korišćenjem savijanje iPhonea je ekstremno retko i u prvih šest dana prodaje dobili smo samo devet pritužbi zbog savijanja iPhonea 6 Plus', objavila je Trudi Miler.

No, društveni mediji i forumi odmah su pokrenuli lavinu kritika na račun Applea, a na društvenim mrežama pojavili su se brojne šale na račun novog iPhonea. Istovremeno, u Appleu se brane kako je novi iPhone ojačan čelikom i titanijumom na osetljivim mestima i da je zaslon prekriven najjačim staklom za pametni telefon.

Apple brani i Laban Roomes, CEO Goldgenieja, kompanije koja se bavi preradom i pozlatom iPhonea. Roomes tvrdi da je iPhone moguće saviti samo ako se stavi u zadnji džep pantalona i zatim se satima sedi na njemu.