Život

Na koji način vas posao polako ubija

Ako dugo stojite, prete vam problemi sa cirkulacijom i oticanjem nogu, a bol u leđima je dvostruko češća kod osoba koje rade poslove na kojima se pretežno stoji u odnosu na one koji sede.
17.06.2014. - 11:34h

Sve više ljudi svoje poslove obavlja pretežno sedeći.

Osam sati na dan, a ponekad i više, pretežno sedimo uz tek poneku kratku pauzu. Ovo je 6 načina na koje posao utiče na vaš život i lagano vas ubija.

1. Učiniće vas bolesnima

Istraživanje američkog nacionalnog udruženja za nauku otkrilo je da 26% Amerikanaca ide na posao čak i kada su bolesni, a 34% ih ide na posao sve dok simptomi bolesti ne dosegnu svoj vrhunac. Otkriveno je da više od 500 vrsta bakterija ima u uredima, na stolovima, a često se čiste tek na kraju dana kada odete kući nakon radnog vremena.

2. Čini vas debljima

Višesatno sedenje tokom dana utiče na metabolizam i lako će uzrokovati gojaznost, otkrili su australijski istraživači. Dok sedite trošite manje kalorija i to dovodi do debljanja, ali i povećava rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti. Žene koje sede više od šest sati dnevno imaju 40% veći rizik od smrti od onih koje sede manje od tri sata dnevno.

3. Oštećuje kičmu, ramena, vrat

I stajanje može biti isto tako opasno, posebno ako dugo stojite, jer vam prete problemi sa cirkulacijom i oticanjem nogu, a bol u leđima je dvostruko češća kod osoba koje rade poslove na kojima se pretežno stoji u odnosu na one koji sede. Oni koji sede za računarom češće će imati hronične bolove u leđima, ramenima, vratu, zglobovima.

4. Utiče na zdravlje očiju

Jeste li čuli za sindrom računarskog vida? Dugoročno naprezanje očiju može dovesti do ozbiljnih oštećenja rožnjače, hroničnih glavobolja povezanih sa vidom, pa čak i delimičnog gubitka vida, upozoravaju oftalmolozi. Osim toga, možete osećati bolove u ramenima i vratu, glavobolju...

5. Povećava stres

Prema američkoj psihološkoj asocijaciji "American Psychological Association" (APA), tri četvrtine Amerikanaca navodi da im je glavni uzročnik stresa - posao! Mnogi koji su pod stresom navode fizičke simptome poput glavobolja, umora, mučnina i emocionalne reakcije poput ljutnje. Više od polovine ispitanika navelo je da im je zbog stresa produktivnost smanjena. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, otkrili su da postoje i veći rizici od povreda i bolesti kod takvih osoba koje su pod stresom.

6. Uništava vaš privatni život

Čak 61 posto žena izjasnilo se da im posao negativno utiče na ljubavnu vezu i privatni život, objavila je APA. Kod muškaraca je ta stopa čak i veća - 79 posto!