Život

Roditelji ti čitaju dnevnik

Roditelji uglavnom žele da znaju šta se dešava u životu njihove dece, i to je potpuno razumljiva želja, jer je deo njihove potrebe da budu deo života svoje dece i da svoje "mališane" zaštite. Međutim, nekada ta roditeljska želja ide predaleko, pa ugrožavaju pravo na privatnost svoje dece.
05.01.2014. - 22:14h

 

Klasičan primer ovakvog narušavanja privatnosti jeste kada roditelji čitaju detetov dnevnik. Ukoliko otkrijete da se to dešava, potpuno je normalno da se razbesnite, jer je tvoj dnevnik deo tvoje intime i niko, pa ni roditelji, nema pravo da u tu intimu upada bez dozvole. Ipak, ma koliko bili ljuti zbog toga, i bez obzira na to što je bes opravdan, nije dobra ideja da se s roditeljima posvađaš i da na njih vičeš, jer tako ništa pozitivno nećeš postići.

Umesto toga, bolje je da ih zamoliš da porazgovarate, a onda da im kažeš da ne želiš da oni čitaju tvoj dnevnik, i da ih pitaš zbog čega ti ne veruju i zbog čega  jednostavno ne pitaju ono što žele da znaju. Možda ti konstantno odbijaš da im govoriš bilo šta o svom životu van kuće jer te to gnjavi (nije da je u toj situaciji u redu da čitaju tvoj dnevnik, ali makar razumeš zbog čega to rade i možeš pokušati da promeniš situaciju)? Nemoj tako - može da bude dosadno i naporno da odgovaraš na roditeljska pitanja, ali ako ih potpuno isključiš iz svog života, povredićeš ih, a posebno što će se bojati da će ti se nešto loše desiti - da ćeš upasti u loše društvo, postati narkoman, početi da se baviš kriminalom... Uvek je najbolje da se dogovorite kada ćeš i koliko ćeš da im pričaš o svom životu..

Šta ako ovakva vrsta dogovora ne funkcioniše i tvoji roditelji hoće da znaju baš svaku sitnicu o tvom životu i da te kontrolišu? Nažalost, ima i takvih slučajeva. Tada ti preostaju dve mogućnosti. Jedna je da dnevnik ne držiš kod kuće, već na nekom drugom mestu koje smatraš sigurnim. Druga je da prestaneš da vodiš dnevnik. Zapravo, postoji i treća mogućnost, samo što ona zahteva malo više kreativnosti - u dnevnik zapisuješ karakteristične stvari koje će te podsetiti na tvoja razmišljanja, a koje nikome sa strane neće dati uvid u tvoju intimu, što će te kasnije podsetiti na to kako si se osećao, a niko drugi neće pojma imati s čime ti povezujete te pesme, knjige, filmove, igre...