"AccuWeather" objavio veliku prognozu za leto: Šok za Balkan - jedna stvar je veoma opasna

Američki prognostičari servisa "AccuWeather" objavili detaljnu prognozu leta koje nam uskoro počinje, bar kalendarski.

Izvor: Večernji list  |  
Ilustracija; Foto: Ionut Barbulescu/Shutterstock
Ilustracija; Foto: Ionut Barbulescu/Shutterstock
.

Prema njihovim analizama, parvo leto na jugoistoku Evrope, koja obuhvata i Srbiju, kreće nešto kasnije nego u severnom i srednjem delu Evrope.

Kako prenosi Večernji list, ovaj maj obeležile su jake kiše koje su prouzrokovale brojne poplave na području Hrvatske, BiH, Srbije i Italije.

"Zona od severne Francuske do Balkana u najvećem je riziku od jakog nevremena u smislu grmljavinskih oluja koje mogu da proizvedu štetne vetrove i grad. Na Balkanu bi krugovi oluje mogli rezultirati značajnim rizikom od bujičnih poplava jer se količina padavina penje iznad istorijskog proseka za ovu sezonu", navode američki prognostičari.

Oni su ipak, ostavili malo nade za ljubitelje leta I vrućina, dodavši u svojoj analizi da se tokom celog leta očekuju lepa razdoblja.

"Letnja prognoza "AccuWeather" za Evropu ističe zonu od severne Francuske do Nemačke, Poljske i balkanske zemlje kao najverovatniji koridor za suočavanje s češćim naletima padavina, a možda čak i jakim vremenskim uslovima u poređenju sa ostatkom kontinenta", kaže se u analizi.

"Padavine bi trebalo da završe blizu istorijskog proseka za veći deo ovog regiona, što će biti dobra vest za useve širom Balkana", dodaju.

Osim toga, dobra je vest i što se ove godine ne očekuje toliko toplotnih talasa kao prošlih godina.

"Biće trenutaka kada će postati vruće, posebno od Pirinejskog poluostrva do južne Francuske i severne Italije, ali ekstremne rekordne vrućine od prošlog leta verovatno se neće ponoviti", kazao je stručnjak Tajler Rojs.

Inače, leto 2022. bilo je najtoplije zabeleženo na evropskom kontinentu, a time je nadmašilo rekord koji je bio postavljen godinu ranije.

''Struja vlažnosti iz Atlantskog okeana trebalo bi da poveća naoblačenja, što će pomoći u održavanju temperature pod kontrolom tokom dana. Noću, međutim, naoblačenje može delovati poput pokrivača, izolirajući vazduh ispod i rezultirajući višim temperaturama od onoga što bi se obično posmatralo'', smatraju prognostičari, dodajući kako bi te visoke temperature u večernjim satima mogle biti opasne po zdravlje.

"Velika većina zgrada u Evropi napravljena je da zadrži toplotu, pa ako se ta mesta ne mogu ohladiti jer se temperature u atmosferi ne spuštaju toliko preko noći, imaćete veći rizik od zdravstvenih problema povezanih s toplotom kako leto odmiče", dodao je prognostičar Rojs.

Veće probleme očekuju područja Skandinavije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, gde se očekuje vrlo toplo i suvo vreme, pa se tako pojačava i opasnost od šumskih požara.

"Postoji rizik da Skandinavija doživi ponavljanje 2018. godine kada je uporno toplo i suvo vreme prouzrokovalo izbijanje požara širom regiona, a region nije stvoren za rešavanje takve vrste vremenskih obrazaca", kažu prognostičari.