Ugrožena bezbednost SAD; Američki podoficir stranoj vladi predao dokumenta

SAD su optužile mornara sa sedištem u Japanu za špijunažu jer je navodno dao poverljivi materijal stranoj vladi.

Izvor: nbcnews/M.S.
Podeli
Shutterstock/cla78
Shutterstock/cla78

Bris Pedicini, glavni podoficir vatrogasne službe, optužen je da je predao dokumente službeniku strane vlade najmanje sedam puta između novembra 2022. i maja 2023. godine, prema optužnici koju je dobio na uvid NBC njuz.

Pedecini je "osumnjičen za pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima i informacijama", rekao je portparol američke Pacifičke flote, komandant Arlo Abrahamson u saopštenju.

"Incident je i dalje pod istragom i sudski postupak se nastavlja", rekao je on.

Nejasno je sa kojom vladom je Pedicini optužen za dosluh.

Pedicini je raspoređen na razaraču sa vođenim projektilima USS Higins i isporučio je više dokumenata zaposlenom u stranoj vladi u vezi sa "nacionalnom odbranom", prema optužnici koju je podnela mornarica.

Tačna priroda dokumenata je nepoznata, ali Pedicini je takođe optužen za krijumčarenje fotografija kompjuterskog ekrana dizajniranog za poverljive informacije stranom zvaničniku dok je prošlog maja boravio u Jokosuki u Japanu.

Pedicini je imao "zakoniti pristup informacijama koje se odnose na nacionalnu odbranu Sjedinjenih Država", navodi se u optužnici, koja bi "mogla da bude iskorišćena za povredu Sjedinjenih Država i u korist stranog naroda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu