Objavljen trenutak dizanja u vazduh? Herson je potopljen; "Biće zbrisana s lica zemlje" VIDEO

U noćašnjem napadu na području Hersona uništena je HE Kahovka. Oštećena je i ključna brana na Dnjepru. Kako se tvrdi na društvenim mrežama grad je potopljen.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/Ukrainian Presidential Office via AP
Tanjug/Ukrainian Presidential Office via AP

Voda je, prema tvrdnjama Ukrajinaca već počela da nadire u naselja. Nivo vode porastao je za 10 metara, a sela će biti izbrisana s lica zemlje, preneli su neki mediji.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama, čiju autentičnost u ovom trenutku nije moguće proveriti, navodno se vidi kako je Herson već dobrano pod vodom.

Anton Geraščenko, bivši ministar i aktualni savetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova, na društvenim mrežama je objavio da bi oko 16.000 ljudi moglo biti na udaru poplave nastale nakon uništenja brane Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine.

Ukrajinska javna televizija Suspilne objavila je kako je brana kod hidrocentrale Kahovskaja "potpuno uništena".

Pozivajući se na ukrajinsku državnu kompaniju za hidroenergiju, Ukrahidrenergo, navode kako je do uništenja došlo "zbog eksplozije u jednom odeljenju", dodajući kako se šteta ne može popraviti.

HE Kahovka više ne može da se obnovi

Ukrajinska kompanija Ukrhidroenergo saopštila je danas da Kahovska hidroelektrana, koja je oštećena u granatiranju za koje uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina, ne može biti obnovljena jer je oprema potpuno uništena.

Ukrhidroenergo navodi da je prostorija u kojoj se nalazi mašinsko odeljenje potpuno uništena, prenosi Unian.

Dodaje se da će akumulacija Kahovka nestati u naredna četiri dana i da vodostaj već ubrzano opada.

Brana Kahovka u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ruskih snaga, urušena je jutros u granatiranju za koje se uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina.

Sama brana visoka je 30 metara i široka stotine metara. Izgrađena je 1956. godine kao deo hidroelektrane Nova Kahovka.

Voda iz rezervoara snadbeva Krimsko poluostrvo na jugu - koji je Rusija anektirala 2014. godine - kao i nuklearnu elektranu Zaporožja - najveću u Europi - na severu.

Takođe pomaže u pogonu hidroelektrane Nova Kahovka. Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine nedeljama ciljala ključnu energetsku infrastrukturu. Takođe bi uništilo sistem kanala koji navodnjava veliki deo južne Ukrajine, uključujući Krim.

Objavljen snimak eksplozije brane

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu