Lukašenko: Napravili smo jednu grešku...

"Pitanje Ukrajine trebalo je da rešimo 2014 - 2015. godine", rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

On je poručio da je to "jedina greška" koju su Rusija i Belorusija učinile, jer pre skoro 10 godina "Ukrajina nije imala vojsku i bila je nespremna".

Rusija je, inače, 2014. godine napala i anektirala Krim, dok su borci koje je Kremlj podržavao zauzeli deo teritorije u istočnoj Ukrajini.

Lukašenkovi komentari su izneti tokom sastanka s čelnicima bezednosnih agencija Zajednice nezavisnih država, koju čine bivše sovjetske zemlje. Politico piše kako ti komentari sugerišu da je Lukašenko u potpunosti prihvatio svoju transformaciju u marionetu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Lukašenkov odnos s Putinom prolazio je kroz različite faze. Međutim, nakon što je Kremlj pomogao Lukašenku da reši problem masovnih uličnih protesta posle predsedničkih izbora 2020, beloruski predsjednik se obavezao na apsolutnu odanost Putinu.

Blorusija je pomogla Moskvi da pokrene svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, a kasnije je i pristala da primi rusko nuklearno oružje na teritoriju svoje zemlje. Lukašenko tvrdi kako je znao da će Rusi pokrenuti invaziju.

"Da rat nije počeo prošle godine, počeo bi sutra, ali s lošijim uslovima za Rusiju i Belorusiju", dodao je.

"Jedina greška koju smo verovatno napravili je što nismo rešili ovo pitanje 2014 - 2015. godine, kada Ukrajina nije imala vojsku. Hteli smo to da rešimo mirnim putem. Oni su, međutim, iskoristili ovo vreme za razvoj oružanih snaga spremnih za borbu", zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu