Rusi poručili: Borelj, pauze na tzv. Kosovu su sve kraće

EU, koja je glavni posrednik za rešavanje situacije na KiM, nije se bavila traženjem dugoročnih rešenja, kaže stalno predstavništvo Rusije pri EU.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/YVES HERMAN / POOL
EPA/YVES HERMAN / POOL

"Ovo čemu sada svedočimo je direktna posledica toga što posrednici iz EU nesavesno ispunjavaju svoje obaveze, odnosno njihove principijelne nespremnosti da doprinesu stvarnoj potrazi za dugoročnim rešenjima", reklo je stalno predstavništvo Rusije za Sputnjik.

"Posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine u suštini se svelo samo na grozničava bacakanja u pokušaju da 'gase vatru' bez borbe protiv njenih pravih uzroka", dodaje se u saopštenju.

Stalno predstavništvo takođe je skrenulo pažnju na izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja koji je najavio još jedan pokušaj da se sazove hitna runda dijaloga o kosovskom problemu.

"Drugim rečima, Brisel, koji stvara iluziju posredovanja, čekao je sledeću eskalaciju kako bi učinio nekakav herojski pokušaj da 'pauzira' krizu. Međutim, te pauze postaju sve kraće, a krizne faze sve eksplozivnije", saopštila je ruska misija.

Ruske diplomate podsećaju EU da glavni zadatak u rešavanju situacije na KiM ostaje formiranje Zajednice srpskih opština u izvornom obliku, sadržanom u pismenom sporazumu Beograda i Prištine pod garancijama Brisela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu