Rusi u ćorsokaku?

Direktorka američke obaveštajne službe Ejvril Hejns tvrdi da ruske snage u Ukrajini troše brže municiju nego što industrija zemlje može da je proizvede.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Rusija troši municiju prilično brzo, što je navelo Moskvu da traži pomoć od drugih zemalja, uključujući Severnu Koreju", rekla je Hejns za En-Bi-Si (NBC).

Kako je kazala, Sjedinjene Američke Države su "videle neke pomake" u snabdevanju municijom iz Severne Koreje, "ali to u ovoj fazi nije velika količina". Hejns je rekla da je Iran isporučio Rusiji bespilotne letelice i da Moskva traži druge vrste precizne municije od Teherana, što bi bilo "veoma zabrinjavajuće u smislu njihovog kapaciteta".

Prema njenim rečima, nadolazeći nedostatak municije je samo jedan od brojnih izazova sa kojima se suočava ruska vojska i navela i probleme sa moralom i logistikom. Ona je ukazala da se čini da se tempo rata u Ukrajini usporava sa početkom zime i da ce obe vojske pokušati da se resetuju i pregrupišu za dodatne borbe na prolece. Govoreći o efektima ruskih napada na energetska postrojenja Ukrajine i drugu civilnu infrastrukturu,

Hejns je rekla da je cilj Moskve da poljulja volju Ukrajinaca da se odupru. Izrazila je mišljenje da Rusija pokušava da utiče na sposobnost Ukrajine da vodi rat i dodala da ekonomija Kijeva snosi teške posledice. Navela je da se većina borbi trenutno vodi u istočnoj Ukrajini, oko grada Bahmuta i uopšte u regionu Donjecka, kao i da je tempo borbi usporen nakon povlačenja Rusije iz oblasti Herson prošlog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu