CNN: Kina uspostavila ilegalnu policijsku stanicu u Beogradu; oglasio se MUP

Peking je uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom sveta, javlja CNN.

Izvor: CNN, index.hr
Podeli
 EPA-EFE/JEROME FAVRE
EPA-EFE/JEROME FAVRE

Mediji navode da su stanice uspostavljene kako bi Peking pratio, uznemiravao i u nekim slučajevima vraćao kući kineske državljane koji žive u egzilu, koristeći pritom bilateralne bezbednosne sporazume sklopljene sa zemljama u Evropi i Africi.

Aktivistička organizacija za ljudska prava "Safeguard Defenders" sa sedištem u Madridu kaže kako je pronašla dokaze da Kina upravlja s dodatnih 48 policijskih stanica u inostranstvu otkako je ova grupa prvi put otkrila postojanje 54 takve stanice u septembru ove godine.

Safeguard Defenders, koji pretražuje javno dostupne zvanične kineske dokumente u potrazi za dokazima o navodnim kršenjima ljudskih prava, tvrdi da je identifikovao četiri različite policijske jurisdikcije kineskog Ministarstva javne bezbednosti koje su aktivne u najmanje 53 zemlje, koje obuhvataju sva četiri kraja sveta, navodno sa zadatkom da pomogne kineskim iseljenicima u njihovim potrebama u inostranstvu.

Izveštaj pod nazivom „Patrola i uveravanje“ fokusira se na obim kineske mreže i ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko evropskih zemalja, uključujući Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, odigrale u ranije nepoznatom širenju kineske prekomorske ispostave.objavljivanje nalaza ove organizacije.

"Safeguard Defenders" tvrdi da je jedan kineski državljanin bio primoran da se vrati kući od strane prikrivenih operativaca u kineskoj prekomorskoj policijskoj stanici u predgrađu Pariza, posebno regrutovanih za tu svrhu, pored ranijih otkrića da su još dva kineska izgnanika prisilno vraćena iz Evrope - jedan iz Srbije, drugi iz Španije.

"Safeguard Defenders", koji pretražuje javno dostupne službene kineske dokumente tražeći dokaze o navodnim kršenjima ljudskih prava, tvrdi da je identifikovao četiri različite policijske jurisdikcije kineskog Ministarstva javne bezbednosti koje su aktivne u najmanje 53 zemlje, obuhvatajući sve četiri strane sveta, navodno sa zadatkom pomoći kineskim iseljenicima s njihovim potrebama u inostranstvu.

Peking: To je kleveta Kine

Peking je negirao da ima neprijavljene policijske snage van svoje teritorije, a njegovo ministarstvo spoljnih poslova je u novembru izjavilo za CNN: „Nadamo se da će relevantne strane prestati sa racijama kako bi stvorile tenzije. Korišćenje ovoga kao izgovora za blaćenje Kine je neprihvatljivo".

Umesto toga, Kina je tvrdila da su objekti administrativni centri, postavljeni da pomognu kineskim iseljenicima u zadacima kao što je obnavljanje njihovih vozačkih dozvola. Kina je takođe rekla da su ove kancelarije odgovor na pandemiju kovid-19, zbog koje su mnogi građani ostali zaglavljeni u drugim zemljama i van Kine i nisu mogli da obnove svoja dokumenta.

Kada ga je Si-En-En u novembru kontaktirao u vezi sa prvobitnim navodima "Safeguard Defendersa", kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da prekomorskm stanicama upravljaju volonteri. Međutim, najnoviji izveštaj organizacije tvrdi da jedna policijska mreža zapošljava 135 ljudi za svoju 21 stanicu. Organizacija je takođe postigla trogodišnji ugovor za zaposlenog u prekomorskoj stanici u Stokholmu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da oni nemaju saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem navodnom postojanju izveštavaju pojedini mediji i naglašava da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine.

"Ističemo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine", navodi se.

Oni napominju da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

"Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalja Srbije i Kine, kao i saradnji koja je uvek bila na visokom nivou i još jednom apelujemo na medije da pre objave teksta, tačnost informacija provere sa Ministarstvom unutrašnjih poslova", navode oni.

MUP podseća da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola šest kineskih policijskih službenika 2019. godine bilo deo zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

"Shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika MJB NR Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Republike Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Republike Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje", saopštio je MUP.

Značaj ovakvog vida saradnje između MUP-a R. Srbije i MJB NR Kine ogleda se u obostranoj spremosti da se promovišu sve bilateralne inicijative, čiji je cilj održavanje javnog reda i mira i obezbeđivanje sigurnosti građana dveju zemalja, u skladu sa konceptom rada policije u zajednici, što je i doprinelo postizanju višeg stepena bezbednosti građana i zajednica, kao i jačanju poverenja građana u rad policije, navodi se na kraju saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu