Pahor: "NATO mora ostaviti otvorena vrata Ukrajini"

Slovenački predsednik Borut Pahor rekao je u četvrtak na sastanku lidera grupe Araiolos na Malti da NATO mora ostaviti otvorena vrata Ukrajini.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Slovenački predsednik je, govoreći na marginama skupa u Valeti, rekao da je neophodno sačuvati jedinstvo NATO alijanse.

Povodom zahteva Ukrajine za punopravno članstvo u NATO-u, on je rekao da "Ukrajina ima svako pravo da bira sopstvenu spoljnu i bezbednosnu politiku" i da alijansa mora ostaviti otvorena vrata toj zemlji. On je dodao da o tome mora da odluči svih 30 sadašnjih članica NATO-a.

Pahor je istakao i da je u suočavanju sa posledicama rata u Ukrajini, kao i u odnosu na Rusku Federaciju, važno da EU održi i ojača jedinstvo i da Evropa ne sme da ponovi grešku iz 2014. godine kada nije dovoljno odlučno odgovoriti na rusku okupaciju Krima.

On je takođe pozvao lidere da budu fleksibilni u pogledu širenja EU na region Zapadnog Balkana.

Pahor u Valeti učestvuje na sastanku čelnika Arrailos grupe, u kojoj su, pored Malte, još Estonija, Grčka, Irska, Italija, Letonija, Mađarska, Hrvatska, Nemačka, Poljska, Portugal, Slovenija i Slovačka.

Centralni sadržaj ovogodišnje rasprave je diskusija i razmena mišljenja o efektima rata u Ukrajini na bezbednost i stabilnost na istoku i jugoistoku Evrope.

Lideri zemalja članica Evropske unije sastaju se u ovom formatu jednom godišnje od 2003. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu