"Cilj im je da sukob u Ukrajini traje kako bi se oslabila Rusija"

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu upozorio je na to da među zapadnim zemljama ima onih koje se zalažu za nastavljanje borbenih dejstava u Ukrajini.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Kako je naveo, cilj je da se "oslabi Rusija“.

Čavušoglu je, takođe, istakao da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan planira da odvojeno razgovara s predsednicima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

"Naš predsednik namerava da u predstojećem periodu održava dijalog kako s Putinom, tako i sa Zelenskim. Naši napori su usmereni na to da se organizuje njihov sastanak“, rekao je Čavušoglu, ne precizirajući da li je reč o ličnim susretima ili o telefonskim razgovorima. Šef turske diplomatije je, takođe, rekao da predsednik Rusije tokom razgovora s turskim kolegom u Samarkandu, gde je 15. i 16. septembra bio održan samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) nije isključio mogućnost povratka Rusije pregovorima s Ukrajinom.

Ankara neće priznati rezultate referenduma

Čavušoglu je, međutim, rekao da Turska neće priznati rezultate referenduma o ujedinjenju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom. "Obaveštavali smo i obaveštavamo Rusiju da ne priznajemo aneksiju Krima. Ne priznajemo ni rezultate referenduma koji se održavaju na teritoriji Ukrajine. Već smo izražavali zabrinutost i svoj stav u vezi s tim pitanjem“, rekao je Čavušoglu. Prema njegovom mišljenju, sukob u Ukrajini mora biti završen uspostavljanjem pravednog mira, "pre svega za Kijev“. "Sukob u Ukrajini mora biti završen uspostavljanjem pravednog mira. I pre svega pravednog za Ukrajinu. Kao što sam već govorio, Turska te teritorije smatra okupiranim, ali mi ne gubimo nadu da će situacija biti rešena diplomatski“, naglasio je Čavušoglu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu