Crnomorska flota dobila novog komandanta FOTO

Viceadmiral Viktor Sokolov saopštio je da je imenovan za vršioca dužnosti komandanta ruske Crnomorske flote.

Izvor: Tanjug, index.hr
Podeli
EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY/Ilustracija
EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY/Ilustracija

Stigla ruska kazna: Smenjen komandant? FOTO

"Naredbom ministra odbrane Ruske Federacije od 10. avgusta imenovan sam za vršioca dužnosti komandanta Crnomorske flote. Danas održavam prvi sastanak sa vama", rekao je Sokolov mladim diplomiranim oficirima u Sevastopolju, prenosi Interfaks.

Prema njegovim rečima, Crnomorska flota trebalo bi ove godine da dobije 12 novih brodova zajedno s dodatnim avionima i vozilima. "Crnomorska flota učestvuje u posebnoj vojnoj operaciji i uspešno izvršava sve postavljene zadatke", rekao je on grupi vojnika, prenosi Tass.

Inače, pre sedam dana u eksplozijama u vazdušnoj bazi na Krimu uništen je veći deo jedne od vazdušnih jedinica flote. U aprilu je vodeći brod flote, raketna krstarica Moskva, potopljen u, kako je ukrajinsko ministarstvo obrane reklo, raketnom udaru.

Dva meseca posle, Crnomorska flota se povukla sa strateški važnog Zmijskog ostrva, blizu ukrajinske luke Odese.

Državna novinska agencija RIA objavila je u srijedu da je Sokolov imenovan zapovjednikom Crnomorske flote. Zamijenio je Igora Osipova, koji je bio na čelu od 2019., nakon niza neuspjeha.

Od maja 2019. godine do nedavno komandant Crnomorske flote bio je Igor Osipov. Prema dostupnim podacima, Viktor Sokolov je načelnik Vojno-pomorske akademije Admiral Kuznjecov.

Pre toga, od 2013. do 2020. godine bio je zamenik komandanta Severne flote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu