Rusi "krenuli" na Podgoricu? "Izvrtanje činjenica neće postati istina ako ih vi ponavljate"

Ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori oglasila se povodom, kako ističu, rusofobskih izjava Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Poručili su da MVP svojim novim izjavama nastavlja da dovodi u zabludu crnogorsku javnost.

Komentar Ambasade Ruske Federacije prenosimo u celini:

"Prinuđeni smo da konstatujemo da Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore svojim novim antiruskim izjavama nastavlja da dovodi u zabludu crnogorsku javnost. Očigledno je da nije slučajno izabran format saopštenja putem Tvitera za okrivljivanja bez dokaza, jer u njima, jednostavno nema mesta za dokaze.

Istina je da su 5. avgusta o.g. ukrajinske jedinice izvele artiljerijske udare po teritoriji najveće u Evropi Zaporoške atomske električne centrale i grada Energodar. Korišćena je artiljerija krupnog kalibra, granate su pale u rejonu zajedničkih objekata centrale. Oštećena je visokonaponska prenosna linija. Iz toga razloga je donesena odluka da se smanji snaga petog i šestog energetskog bloka Zaporoške atomske električne centrale. Ukrajinske oružane snage su ponovile granatiranje 6 i 7. avgusta. Na teritoriju centrale pali su projektili reaktivnog sistema plotunske vatre “Uragan” i to je ponovo bila artiljerija velikog kalibra. U blizini zone napada nalazilo se spremište prerađenog nuklearnog goriva.

Shodno Rezoluciji Generalne skupštine OUN od 13. aprila 2005. godine aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine nije moguće kvalifikovati nikako drugačije već kao akt nuklearnog terorizma. Pri čemu bismo želeli posebno da naglasimo: to već nije prva cinična provokacija kijevskog režima na opasnim objektima radijacije, kojima se podvrgavaju opasnosti životi miliona građana Ukrajinje i stanovnika Evrope. Delovanje kijevskih vlasti demonstrira potpuno prenebregavanje ne samo principa međunarodnog humanitarfnog prava, već i normi morala. Uz to u Kijevu cinično tvrde da su napad na Zaporošku atomsku električnu centralu izvele ruske jedinice. Oni pokušavaju da ubede da ruski vojnici, koji sada brane centralu pucaju sami na sebe.

Upravo zahvaljujući znalačkim i efikasnim aktivnostima Oružanih snaga Rusije u vezi sa zaštitom objekta nuklearne energije, kritički važna infrastruktura atomske električne centrale nije nastradala. I ove aktivnosti osuđuje Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore? Da li naši crnogorske kolege shvataju da bi u slučaju havarije na Zaporoškoj atomskoj električnoj centrali, usled ukrajinskih granatiranja mogla da se desi globalna tehnološka katastrofa, čije bi razmere radioaktivnog zagađivanja mogle uveliko prevazići posledice havarije atomske elektrocentrale u Černobilju i Fokušimi? Pri takvom scenariju, na koji su usmerene aktivnosti ukrajinske vojske, u zoni opasnosti će se naći ne samo mnoge oblasti u Ukrajini, već i susedne oblasti Rusije, Bjelorusije, Bugarske i Rumunije. Prema procenama Ministarstva odbrane Rusije, uz nepovoljne vremenske uslove, Crno more i moreuz Bosfor bi na dugi rok bili neupotrebljivi za plovidbu, dok obale Turske, Gruzije, Abhazije, Bugarske i Rumunije mogu postati zagađene visokim nivoom radijacije. Upravo na sprečavanje takvog scenarija su usmerena dejstva ruskih vojnih snaga, sviđalo se ovo Podgorici ili ne.

Sporna poseta?

Što se tiče posete predstavnika IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) Zaporoškoj atomskoj elektrocentrali, ruska strana je bila spremna da je obezbedi još krajem juna o.g. Međutim, Sekretarijat OUN nije usaglasio ovu posetu, “crveno svetlo” je upaljeno u poslednjem trenutku od strane Departmana za bezbednost Sekretarijata OUN. Ruska strana je spremna da maksimalno sarađuje u vezi sa rešavanjem organizacionih pitanja putovanja misije IAEA te se nada da će Generalni sekretar OUN spoznati svekoliku težinu svoje odgovornosti i da neće preko njemu odgovornog departmana i drugih karika ounovskog mehanizma stvarati prepreke za obavljanje misije IAEA.

Ne manjom dezinformacijom smatramo i saopštenje Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, takođe putem tvitera, od 2. avgusta o.g., nekoliko dana uoči četrnaeste godišnjice agresije Gruzije na Južnu Osetiju. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je ritualno “osudilo vojnu agresiju Rusije”. Podsećamo da su u noći između 7-og i 8-og avgusta 2008.godine oružane snage Gruzije, po naređenju tadašnjeg predsjednika te zemlje, M. Sakašvili, započele tzv. “operaciju za uspostavljanje ustavnog poretka na teritoriji Južne Osetije”, koja je uzrokovala mnoge žrtve, uključujući i među ruskim građanima. Napadnuta su mesta raspoređivanja ruskih mirotvoraca. Aktivnost Tbilisija su predstavljale grubo kršenje međunarodnih sporazuma o mirnom rješavanju gruzijsko-osetinskog konflikta. NJihov specijalno planiran karakter zapisan je u izveštaju napravljenom pod rukovodstvom Evropske Unije – Međunarodne komisije za ispitivanje uzroka konflikta na Kavkazu, pod rukovodstvom H. Taljavini.

Upravo zahvaljujući neposrednom učešću Rusije, izbegnuta je dalja eskalacija konflikta. Rusija je zaustavila gruzijske upade, sprovela je operaciju kojom je agresor prisiljen na mir i obezbedila sigurnost građanima Južne Osetije, kao i Abhazije, priznavši obe republike kao nezavisne države.

Teško je ne zapaziti da oba saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore na tviteru podsjećaju na slična tviter saopštenja šefa diplomatije evropske Unije, Ž.Borela. Ipak dezinformacija Evropske Unije i izvrtanje činjenica neće se pretvoriti u istinu zbog toga što ih ponavljaju u Podgorici", ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu