Ako Putin odluči tako da završi sa Ukrajinom, SAD će morati...

Iako se svi nadaju da Vladimir Putin nije toliko lud da pokrene nuklearni rat, na Zapadu se ipak pripremaju i za takvu mogućnost.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE Oliver Contreras / POOL
EPA-EFE Oliver Contreras / POOL

Ako Putin odluči da napadne Ukrajinu projektilima kraćeg dometa, oni će morati da se premeste iz središnjih skladišta, nazvanih "C" objekti. Jedna od tih tačaka, Belgorod-22, nalazi se 25 kilometara od ukrajinske granice.

Odatle bi nuklearne rakete morale da se transportuju u vojne baze. Bilo bi potrebno nekoliko sati da se bojeve glave stave u pripravnost ili ukrcaju hidrogenske bombe u avione.

Američke vlasti najverovatnije bi brzo saznale za delovanje ruske vojske, i to putem satelitskog nadzora, tajnih agenata i "kamera skrivenih duž saobraćajnica", i zatim će SAD i druge države s nuklearnim arsenalima morati da odluče kako da odgovore na tako jasnu agresiju, piše Jutarnji list.

Administracija Džoa Bajdena nije konkretno govorila o tome šta bi mogla da preduzme ako Rusija upotrebi nuklearno oružje u ratu s Ukrajinom, osim što se on ograničio na izjavu da bi takvo ponašanje bilo "apsolutno neprihvatljivo".

Ali, američka vlada procenjuje da Rusija na nekoliko načina može da izvrši "atomski" napad na Ukrajince. To su, prema časopisu “Atlantik” detonacija nuklearne bombe iznad Crnog mora kao demonstracija snage i namera bez direktnih žrtava; pokušaj uništavanja vođstva Ukrajine udaranjem u bunkere predsednika Volodimira Zelenskog i njegovih savetnika; napad na ukrajinsku vojnu bazu ili skladište bez namere da se nanese šteta civilima; uništenje celog grada i pokolj civila kako bi se napravio užas i naterao protivnik da odmah odustane od borbe.

Ako Putin izabere jedan od tih koraka “kako bi završio posao u Ukrajini”, onda će Bajden i njegov uži krug morati da razmotri ne samo jedan od tih scenarija, nego i kako će Rusija reagovati na odgovor SAD-a. Jer, oštar odgovor Vašingtona može još više raspaliti neprijatelja i dovesti do eskalacije sukoba, dodaje Jutarnji.

Sem Nun, bivši američki senator i neslužbeni savetnik Baraka Obame, smatra da Bajden opravdano ima dvosmislene izjave o reakciji na moguću upotrebu nuklearnog oružja. Nun, koji je svoevremeno predsedavao senatorskim Odborom za oružane snage i blisko sarađivao sa svojim ruskim kolegama, uključujući i one za nuklearno oružje, takvu strategiju naziva "namernom dvosmislenošću", a trenutnu situaciju smatra opasnijom čak i od kubanske krize.

Ipak, Nun smatra da bi čak i u slučaju upotrabe nuklearnog oružja u Ukrajini, povratni udar Sjedinjenih Država trebalo da bude poslednje sredstvo.

Prikladnija bi bila horizontalna eskalacija, što znači da ako Rusija lansira bojevu glavu s broda, američka vojska mora odmah uništiti taj brod. Takođe, predlaže i da SAD u zavisnosti od razmera napada, odgovore potapanjem agresorske flote u Crnom moru ili uspostavljanjem zone zabranjenog leta iznad Ukrajine, odnosno da se mora učiniti sve da se izbegne eskalacija sukoba u otvoreni nuklearni sukob.

Problem je u tome da što duže traje rat, to je veće iskušenje za Rusiju da napadne ukrajinske kanale snabdevanja oružjem iz NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu